CERTIFICARI LINGVISTICE

EXAMENELE CAMBRIDGE COMPUTER BASED

Nu există nicio diferență între examenul paper based si computer based. Veti avea exact același tip de întrebări în ambele situatii. Dacă alegeți să faceți examenul pe computer, nu faceți partea de vorbire a examenului pe computer. Exact ca la examenul pe hârtie, trebuie să mergeți într-un anumit loc și să vorbiți în fața a doi examinatori (în mod normal într-o zi diferită de ziua cand sustineti examenul scris. De asemenea, aveți exact același timp la dispozitie pentru fiecare din partile examenului. Însă faptul că nu trebuie să completati o foaie de răspuns separată la examenul pe computer,va  oferă un avantaj față de persoanele care fac examenul pe hârtie, evident la partea de Use of English si Reading.

Durata pauzelor dintre partile examenului este aceeasi.

Puteți sublinia / evidenția și scrie note la examenul computerizat Unul dintre lucrurile care vă ajută să identificați răspunsurile corecte și să vă verificați răspunsurile mai rapid la examen este sublinierea cuvintelor cheie din întrebări și răspunsuri și părți ale unui text în care credeți că ați identificat răspunsul la o întrebare. Deși nu puteți sublinia la examenul computerizat, aveți posibilitatea de a le evidenția (ceea ce este practic același lucru). În plus, atât la examenul pe hârtie, cât și la cel pe computer, puteți scrie și note oriunde (de exemplu, pentru a identifica la ce întrebare se referă o parte a textului).

Avantajele examenului computerizat Puteți vedea rapid la ce întrebări nu ati răspuns.În partea de jos a ecranului există întotdeauna o secțiune care arată toate numerele întrebărilor din examen (separate în fiecare dintre cele șapte părți) pe care le faceți. Când răspundeți la o întrebare, culoarea casetei din jurul întrebării se schimbă de la negru la alb (vezi imaginea de mai jos). Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați rapid că nu ați pierdut răspunsul la o întrebare.

Puteți marca întrebările la care trebuie să vă uitați din nou. Pe lângă faptul că știți rapid la ce întrebări ați răspuns, dacă nu sunteți sigur cu privire la un răspuns pe care l-ați dat, puteți marca întrebarea pentru a o relua mai tarziu. In acest caz numărul întrebării din partea de jos a ecranului nu  va mai fi într-un pătrat ci intr-un cerc (a se vedea imaginea). Aceasta înseamnă că puteți ști rapid la ce întrebări / răspunsuri trebuie să vă uitați din nou. Marcați o întrebare pentru relua făcând clic pe „review” din colțul din stânga jos al ecranului atunci când vă aflați la întrebare. Pentru a dezactiva funcția de review pentru o întrebare, trebuie doar să faceți clic din nou pe „review”.

Vedeti pe ecram cat timp mai aveti

La examenul computerizat in partea de sus a ecranului vi se arată câte minute au mai rămas până la final (a se vedea imaginea). Acest lucru este mai comod decât să va uitati la un ceas de pe perete ceea ce ar trebui să faceti la examenul pe hârtie.

Aveti casti pentru partea de intelegere dupa auz

Aveți căști pentru a asculta înregistrările audio la examenul computerizat, ceea ce din nou este in avantajul candidatului caci se elimina eventualele zgomote din sala sau de afara (poate trece o masina pe sub geam, poate tusi cineva in sala, etc). Asta înseamnă că veți putea auzi mai bine înregistrările audio pentru examenul computer based. În plus, puteți modifica volumul dupa cum doriti. La examenul pe hârtie, înregistrările audio ale examenului de ascultare sunt redate prin difuzoare. Una dintre reclamațiile obișnuite pe care le fac candidatii este că nu au putut auzi bine înregistrările audio. Acest lucru nu se va întâmpla atunci când dați examenul pe computer.

Puteți edita eseurile mai ușor și mai rapid 

Deoarece scrieți cele două compuneri pe calculator, este mai ușor să faceți modificări și să rescrieți părți pe care doriti sa le editati. În plus, folosirea calculatorului face compunerile dumneavoastra mai ușor de citit. Deși pentru mulți oameni aceasta nu este o problemă, dacă scrisul dvs. de mână este dificil de citit, atunci vă poate face să pierdeți puncte (deoarece cu cât este mai greu de citit ceea ce ați scris, cu atât este mai probabil să pierdeți puncte atunci când este fiind marcat de examinator).

Obțineți rezultatele mai repede 

Când susțineți examenul pe computer, veți obține rezultatele  online dupa 2 – 3 săptămâni de la examen. La examenul pe hârtie, le primiți în mod normal în 4 până la 6 săptămâni. Desigur diploma va veni dupa 4-6 satamanai de la aparitia rezultatelor online. Deci dupa cum se poate constata usor, examenul pe hartie si computer based sunt la fel, dar cu un usor avantaj de partea celui computerizat.  

IELTS

download

Ce este examenul IELTS?

  IELTS (the International English Language Testing System) este unul dintre cele mai bine recunoscute teste de limbă engleză ca limbă străină, de pe piața examenelor lingvistice. Examenul este produs și administrat de IDP (Australia), Cambridge University și British Council (UK), fiind recunoscut de peste 9000 instituții de învățământ superior și de companii din întreaga lume. Vezi aici. http://takeielts.britishcouncil.org/choose-ielts/who-accepts-ielts   Acest examen este de 2 tipuri: IELTS Academic (cerut în special pentru studii universitare) și IELTS General (util mai ales pentru cei ce doresc să se angajeze în diverse companii).  

Care este formatul examenului?

Ambele tipuri de examen  se compun din 4 părti: înțelegere dupa auz (listening), înțelegerea textului scris (reading), exprimare scrisă (writing) și exprimare orală (speaking). Părtile de listening și speaking sunt comune pentru cele 2 tipuri de examen, diferența existând doar la reading și writing.  

Unde si când se poate susține examenul?

În Romania examenul se poate susține la British Council Bucuresti aproximativ din două în două săptămâni iar în alte locații din țară se poate susține mai rar, la datele stabilite, conform cu programările pe care le puteți găsi aici: https://ielts.britishcouncil.org/romania?_ga=2.159256570.1342805689.1502181871-1669445998.1483721920 IELTS este un examen destul de flexibil și rapid, înscrierile se pot face cu 3-4 săptămâni înainte de data examenului, fie online pe site-ul de mai sus, fie la școala/organizația unde veți susține examenul, iar diploma sosește la aproximativ două săptămâni după susținerea examenului.  

Durata și costul examenului

Toate părtile examenului se susțin în aceeași zi, partea scrisă având o durată de aproximativ 2 ore și 40 minute fără pauză si fiind urmată de programarea individuală la oral. În anul 2017 prețul examenului este de 850 lei, iar diploma are o valabilitate de doi ani, de aceea este important să vă programați cu grijă momentul susținerii examenului. Examenul se notează cu note până la 9, fiecare din note corespunzând unui nivel lingvistic CERF, conform cu aceasta grilă:cefr-ielts-300px   Iata si descrierea nivelelor corespunzatoare diverselor note ce pot fi obtinute: ieltsscoring Găsiți pe site-ul oficial al examenului, o serie de documente pdf, utile candidaților, pe care vă recomand să le citiți atent dacă v-ați înscris deja la examen sau intenționați să o faceti. https://www.ielts.org/info-pages/contact-us Pentru a vedea exact formatul examenului, deschideti acest link: https://www.ielts.org/what-is-ielts/ielts-introduction

TESTUL APTIS

aptis

Ce este Aptis?

Acesta este un nou examen internațional de evaluare a cunoștințelor de limbă engleză ca limbă străină, conceput și implementat de British Council. Examenul a fost introdus în anul 2011 și a crescut rapid, ajungând să fie administrat și recunoscut la nivel oficial în peste 85 de țări de pe toate continentele. Examenul a fost conceput ca o alternativă business la celelalte examene care se orientează mai mult spre zona academică, și oferă soluții la o serie de probleme pe care le pun alte examene internaționale.

In ce constă examenul?

Examenul constă dintr-un modul obligatoriu de gramatică, la care se pot adauga module de înțelegere după auz (listening), înțelegerea textului scris (reading), exprimare orală (speaking) și exprimare scrisă ( writing). Durata unui examen complet este de aproximativ 3 ore.

Când și unde se poate susține examenul?

Aptis se poate susține în Centrele British Council din întreaga țară și în centrele partenere, cum ar fi de exemplu EduMax. Sesiunile se pot programa la cerere în funcție de nevoile solicitanților.

Cui se adreseaza?

Examenul se adreseaza persoanelor peste 16 ani care doresc o certificare rapidă, recunoscută internațional, pentru piața muncii.

Care sunt avantajele testului Aptis?

  • Flexibilitate maximă ( testul se poate susține în orice zi, la orice oră, candidații își pot alege ce module susțin)
  • Rapiditate ( din momentul înscrierii la examen și până la primirea diplomei durează 7-10 zile)
  • Costuri mici
  • Recunoaștere internațională
  • Diploma nu își pierde valabilitatea în timp
  • Teoretic testul se poate susține pe hârtie, pe calculator, pe telefon.
  • Există și componente specifice pentru diverse categorii profesionale și de vârstă.

 

NIVELE DE CUNOASTERE A UNEI LIMBI STRAINE

level In dorinta de sustinerii efortului de integrare europeeana si de standardizare a studiului limbilor starine precum si a examenelor /certificatelor de competenta lingvistica, Comisia de limbi straine a Consiliului Europei a stabilit trei niveluri principale de competenta intr-o  limba si fiecare cetatean al uniunii ar trebui sa aiba un Pasaport Lingvistic in care sa treaca limbile pe care le poate folosi si la ce nivel stapaneste aceste limbi precum si un portofoliu lingvistic. http://www.coe.int/t/dg4/portfolio/default.asp?l=e&m=/main_pages/welcome.html (mai multe informatii despre portofoliul lingvistic si pasaportul lingvistic) Cele 3 niveluri de folosire a unei limbi sunt : A1, A2 – nivel de baza (incepator) B1, B2 – utilizator independent (nivel mediu) C1, C2 – nivel avansat-experimentat Certificatele de competenta lingvistica recunoscute international atesta cunoasterea unei limbi straine la unul din aceste nivele.    

EXAMENELE CAMBRIDGE

download (1) Examenele Cambridge sunt astăzi un subiect la modă, mai mult decât atât sunt o necesitate, mulți tineri făcând eforturi să obțină o certificare Cambridge pe care să a o adauge la CV. Cu toții am auzit despre ele, cu toții știm că sunt necesare, dar în afară de câțiva specialiști, majoritatea dintre noi nu putem spune prea multe lucruri precise despre aceste examene. Să incercam deci să ne lămurim. „Examenele Cambridge” este un termen generic care se referă la atestatele de cunoaștere a limbii engleze la un anumit nivel, atestate ce se pot obține în urma susținerii unui examen. Aceste examene sunt oferite de Cambridge English, care la rândul sau face parte din Cambridge English Language Assessment, o ramură a organizației non-profit Cambridge Assessment de pe lângă prestigioasa Cambridge University. Primul examen de limbă engleză a fost oferit de către Cambridge University în 1913, examen de nivel Proficiency. Examenul a avut 3 participanți care, în urma examenului de 12 ore, nu au reușit să obțină certificatul. Astăzi, după o sută de ani de experiență în administrarea examenelor de limbă engleză pentru vorbitori ne-nativi, Cambridge English operează in peste 130 de țări, are peste 4 milioane de candidati anual, care provin din peste 50 000 de centre de pregătire. Rețeaua extinsă de examinatori depășește 30000 de profesori in 2800 centre de testare din întreaga lume. Evident Cambridge English – până în 2013, purta numele de Cambridge ESOL – a reușit să devină practic lider mondial pe piața examenelor de limbă engleză deoarece departamentul de cercetare și testare lingvistică s-a dezvoltat foarte mult, în special după cel de al doilea Război Mondial și cu precădere după 1980, având, așa după cum arată și site-ul oficial: „cea mai mare echipă de cercetare dintre toţi furnizorii de evaluare a limbii engleze, inclusiv câţiva dintre cei mai importanţi experţi pe plan internaţional în domeniul evaluării lingvistice, dedicată dezvoltării şi controlului calităţii examenelor” (http://www.cambridgeenglish.org/ro/about-us/who-we-are/) Cambridge English a înțeles să se concentreze pe calitatea examenelor, pe standardizarea examinării și evaluării, iar pentru administrarea efectivă a examenelor a încheiat un parteneriat cu British Council.  Practic, în toate țările examenul este administrat de British Council prin centre deschise și închise, dar și de alte instituții private. Inainte de a vedea care sunt examenele Cambridge trebuie mai întâi să amintim ca in 2001 Comisia pentru limbi a Consiliului Europei a dat publicității nivelurile standardizate de cunoaștere a unei limbi străine- standardizare bine venită, care face munca profesorului de limbă străina ușor cuantificabilă și practic ajută toți actanții de pe piața limbilor străine „să vorbească aceeași limbă”. Aceste niveluri sunt: A1-A2-nivel începător, B1-B2, nivel mediu sau utilizator independent, C1-C2, nivel avansat. Să ne întoarcem acum la examenele Cambridge pe care le putem ușor descrie cu ajutorul nivelurilor lingvistice: Examenele de engleză generală sunt: YLE = Young Learners English , pentru copii, nivel școală primară (A1-A2) KET = Key English Test, nivel A2 PET = Preliminary English TEST, nivel B1 FCE = First Certificate in English, nivel B2 CAE= Certificate in Advanced English, nivel C1 (minimum necesar pentru studii academice în țările anglofone, recunoscut in Europa, Asia, Australia, și parțial în SUA și Canada) CPE = Certificate of Proficiency in English, nivel C2 Toate aceste examene au o componentă scrisă care verifică înțelegerea textului scris, cunoștințele de gramatică și vocabular precum și înțelegerea după auz și producerea comunicării scrise; componenta orală verifică exprimarea orală a candidatului. Durata examenelor depinde de nivelul de limbă și variază între 1h 30 min și aproximativ 5 ore. Există trei mari sesiuni pe an: martie, iunie, decembrie, dar și câteva sesiuni mai mici, ceea ce conferă mai multă flexibilitate examenului. Inscrierea se face cu 2-3 luni înainte de examen, rezultatele sunt afișate online la aproximativ 5-6 săptămâni după examen, iar diplomele ajung la candidați la 2-3 luni după susținerea examenului. Altfel spus, dacă dorești să obții o diplomă Cambridge, trebuie să iți programezi lucrul acesta cu mult timp înainte, astfel încât să te încadrezi în termenele stabilite. Nu în ultimul rând trebuie spus că examenele Cambridge sunt deosebit de serioase, atât în ce privește conținutul lor cât și administrarea lor – altfel nici nu ar fi fost posibil să atingă recunoașterea și prestigiul de care se bucura azi în întreaga lume – și în consecință pregătirea pentru un astfel de examen trebuie abordată din timp, cu câțiva ani înainte și continuată sistematic sub îndrumarea unui specialist cu experiență. Pregătirea se face pe materiale speciale care abordează tematica și structura examenelor. Aceste materiale se găsesc fie pe site-ul oficial Cambridge English, fie la alte edituri specializate cum ar fi Pearson Longman, Oxford University Press, Collins, Mcmillan, Express Publihing, etc. Aceste materiale nu sunt doar pe hârtie, ci și în format digital și multe edituri, inclusiv Cambridge English au canale pe youtube unde postează materiale utile în pregătirea examenelor. Chiar pe paginile de Facebook ale acestor instituții se pot găsi materiale și informații utile candidaților. Nu în ultimul rând trebuie amintite aplicațiile pentru telefonul mobil care sunt produse cu participarea acestor edituri. Examenele se susțin contra cost, iar costul diferă de la o țară la alta și de la un an la altul. Diplomele Cambridge au valabilitate nelimitată. In Romania Ministerul Educației stipulează că diplomele YLE (Movers și Flyers) pot echivala examenul de limbă engleză pentru admiterea în clasa a V-a cu predare intensivă a limbii engleze, diplomele KET și PET pot echivala examenul de admitere în clasa a IX-a cu predare intensivă sau bilingvă iar diplomele PET, FCE, CAE, CPE pot echivala proba de limbă engleză a examenului de Bacalaureat.