CARE EXAMEN ESTE MAI USOR, CAMBRIDGE SAU IELTS
Contrar opiniei generale, IELTS nu este un examen ușor, iar pentru a obține scorul dorit (cerut de diverse instituții) este necesară o pregătire serioasă.
Diferente intre examene
Opinia generală este ca IELTS ar fi un examen mai ușor decât, spre exemplu, examenele Cambridge. Dar nu este chiar așa. Examenele Cambridge sunt pe diverse nivele și este esențial să te înscrii la nivelul pe care îl poți trece, ca să obții o certificare. Dacă te înscrii la un nivel care te depașește nu vei promova examenul și vei rămâne fără nici o certificare, cel puțin până în sesiunea următoare de examene când desigur te poți înscrie din nou, dacă mai plătești o dată taxa de examen. Dacă între timp studiezi serios și îți îmbunătățești suficient nivelul de limbă, ai șanse să obții certificatul dorit. Desigur există și extended certification, dar și aici există anumite limite.
În ce privește examenul IELTS, acesta este unul singur și include toate nivele de la A1 la C2, astfel încât unele întrebări sunt foarte ușoare – evident, pentru cei care sunt la nivel C1-C2, iar altele sunt mult mai dificile. De aici opinia că IELTS ar fi mai ușor decât un examen Cambridge. La un examen Cambridge de nivel C1, toți itemii vor fi de dificultate C1, în timp ce la IELTS vom avea, în același test, itemi de toate nivelurile. Dar un candidat care are nivel de limbă C1, va obține certificat de nivel C1, indiferent dacă va susține un examen Cambridge sau examenul IELTS.
Valoarea examenelor
La urma urmei în asta constă valoarea acestor certificări, prin comparație cu altele care există pe piață: faptul ca garantează și oferă standardizare. Același candidat care susține unul din examene și apoi pe celalt, în decurs de aproximativ 1-2 luni, va obține cu sigurantă același nivel lingvistic. Mai mult chiar, același candidat care susține unul sau ambele examene în Romania și respectiv în Marea Britanie, sau oriunde în alt centru din lume, din nou, în decurs de 1-2 luni, va obține mai mult ca sigur același nivel.
Am avut ocazia să văd candidați care, disperați că nu pot obține nivel C1 la Cambridge în Romania, au sperat ca vor reuși susținâd IELTS în Marea Britanie. Din păcate, nici unul din cei pe care i-am cunoscut eu nu au reușit.
Sfatul specialistului
Deci sfatul specialistului este: pregătiți serios un eventual examen de certificare lingvistică, indiferent pe care din ele intenționați să le susțineți și indiferent ce nivel de limbă doriți să certificați. Faptul că te poți folosi de limba engleză mai mult sau mai puțin eficient când mergi vara în concediu pe litoralul turcesc, sau faptul că în copilărie ai jucat multe jocuri online din care ai învățat ceva vocabular, nu înseamnă automat că vei putea face față rigorilor unui examen serios.
Pentru pregătirea unui examen luați legătura cu un specialist în care aveți încredere sau măcar informați-vă de pe internet în legătura cu formatul examenului, cu ce trebuie să stiți/să faceți în ziua examenului, etc. Există desigur și câteva resurse gratuite de foarte bună calitate pe care le recomand fără rețineri, dar in general vorbind este bine să vă pregătiți sufletește și financiar să faceți o investiție în pregătirea examenului. Mărimea investiției depinde de mai mulți factori: nivelul dumneavoastră actual de limbă engleză, nivelul la care doriți să ajungeți – dacă nu stiți exact care sunt aceste două niveluri, vă invit să vă adresați unui centru de limbi pentru o evaluare inițială și pentru consiliere lingvistică. Alți factori care pot influența investiția financiară sunt durata de timp pe care o aveți la dispoziție, locația și nu în ultimul rând bugetul de timp de care dispuneți.