CARE EXAMEN ESTE MAI USOR, CAMBRIDGE SAU IELTS

Contrar opiniei generale, IELTS nu este un examen ușor, iar pentru a obține scorul dorit (cerut de diverse instituții) este necesară o pregătire serioasă.

Diferente intre examene

Opinia generală este ca IELTS ar fi un examen mai ușor decât, spre exemplu, examenele Cambridge. Dar nu este chiar așa. Examenele Cambridge sunt pe diverse nivele și este esențial să te înscrii la nivelul pe care îl poți trece, ca să obții o certificare. Dacă te înscrii la un nivel care te depașește nu vei promova examenul și vei rămâne fără nici o certificare, cel puțin până în sesiunea următoare de examene când desigur te poți înscrie din nou, dacă mai plătești o dată taxa de examen. Dacă între timp studiezi serios și îți îmbunătățești suficient nivelul de limbă, ai șanse să obții certificatul dorit. Desigur există și extended certification, dar și aici există anumite limite.

 

În ce privește examenul IELTS, acesta este unul singur și include toate nivele de la A1 la C2, astfel încât unele întrebări sunt foarte ușoare – evident, pentru cei care sunt la nivel C1-C2, iar altele sunt mult mai dificile. De aici opinia că IELTS ar fi mai ușor decât un examen Cambridge. La un examen Cambridge de nivel C1, toți itemii vor fi de dificultate C1, în timp ce la IELTS vom avea, în același test, itemi de toate nivelurile. Dar un candidat care are nivel de limbă C1, va obține certificat de nivel C1, indiferent dacă va susține un examen Cambridge sau examenul IELTS.

Valoarea examenelor

La urma urmei în asta constă valoarea acestor certificări, prin comparație cu altele care există pe piață: faptul ca garantează și oferă standardizare. Același candidat care susține unul din examene și apoi pe celalt, în decurs de aproximativ 1-2 luni, va obține cu sigurantă același nivel lingvistic. Mai mult chiar, același candidat care susține unul sau ambele examene în Romania și respectiv în Marea Britanie, sau oriunde în alt centru din lume, din nou, în decurs de 1-2 luni, va obține mai mult ca sigur același nivel.

Am avut ocazia să văd candidați care, disperați că nu pot obține nivel C1 la Cambridge în Romania, au sperat ca vor reuși susținâd IELTS în Marea Britanie. Din păcate, nici unul din cei pe care i-am cunoscut eu nu au reușit.

Sfatul specialistului

Deci sfatul specialistului este: pregătiți serios un eventual examen de certificare lingvistică, indiferent pe care din ele intenționați să le susțineți și indiferent ce nivel de limbă doriți să certificați. Faptul că te poți folosi de limba engleză mai mult sau mai puțin eficient când mergi vara în concediu pe litoralul turcesc, sau faptul că în copilărie ai jucat multe jocuri online din care ai învățat ceva vocabular, nu înseamnă automat că vei putea face față rigorilor unui examen serios.

Pentru pregătirea unui examen luați legătura cu un specialist în care aveți încredere sau măcar informați-vă de pe internet în legătura cu formatul examenului, cu ce trebuie să stiți/să faceți în ziua examenului, etc. Există desigur și câteva resurse gratuite de foarte bună calitate pe care le recomand fără rețineri, dar in general vorbind este bine să vă pregătiți sufletește și financiar să faceți o investiție în pregătirea examenului. Mărimea investiției depinde de mai mulți factori: nivelul dumneavoastră actual de limbă engleză, nivelul la care doriți să ajungeți – dacă nu stiți exact care sunt aceste două niveluri, vă invit să vă adresați unui centru de limbi pentru o evaluare inițială și pentru consiliere lingvistică. Alți factori care pot influența investiția financiară sunt durata de timp pe care o aveți la dispoziție, locația și nu în ultimul rând bugetul de timp de care dispuneți.

Examenele YLE se adresează copiilor de școală primară, adică acelor copii care nu pot hotărâ singuri dacă vor, pot sau este oportun pentru ei să susțină un examen Cambridge. Suportul și decizia părinților este esențială pentru ca un copil să își poată da aceste examene. În consecință părinții trebuie să fie bine informați DIN TIMP – un examen Cambridge nu se poate pregăti în câteva zile și nici săptămâni. Din păcate am văzut destui părinți care ar fi dorit ca copilul lor să aibă o certificare Cambridge la finalul clasei a IV-a, dar nu s-au informat la timp și “au pierdut trenul” cum se spune.

 Ce sunt examenele Cambridge YLE?

Examenele Cambridge YLE (Young Learners English) sunt cele trei teste de limbă engleză (Starters, nivel A1, Movers, nivel A1+ si Flyers, nivel A2) pe care Cambridge Assessement le oferă copiilor cu vârste între 7-12 ani pentru a-și testa nivelul cunoștintelor de limba engleză ca limbă străină. “Notele” la aceste examene sunt exprimate în “scuturi” iar nota maximă este de 15 scuturi la fiecare nivel.

Aceste testări sunt concepute de specialiști în lingvistică și psihologia copilului, împreună cu specialiști în educația timpurie, ceea ce le deosebește substanțial de “examenele” cu care suntem obișnuiți la vârste mai mari. Chiar cuvântul “examen” este oarecum impropriu, subiectele fiind gândite astfel încât să fie interesante și stimulative, incitante chiar pentru copii, abordânt tematici și contexte de viață cu care cei mici sunt familiari, pe care le pot ințelege ușor, fiind relevante pentru nivelul și capacitatea lor cognitivă. Prezentarea subiectelor este și ea atractivă, desenele viu colorate, însoțite de continut audio relevant, motivațional și incitant. Copiii care ies de la examen au impresia ca au participat la cea mai interesantă lecție de limba engleză din viata lor. Deci dacă părinții sunt îngrijorați că examenul îi va stresa pe copii, pot sta liniștiți, “examenul” nu seamănă cu nimic din ce știu ei despre examene.

Cat costă?

Costa mai puțin decât te aștepți: mai puțin decât o vizită săptămânală la supermarket.

Când și unde se pot da aceste testări?

Ele se pot da în sesiunile organizate de British Council, pe tot parcursul anului. Părinții interesați trebuie să se uite pe site-ul Bitish Council : https://www.britishcouncil.ro/examene/cambridge/tip/young-learners pentru a vedea când și în ce locație sunt programate testări YLE și apoi să contacteze British Council sau centrele de examen locale pentru înscrieri. Acestea se fac cu 6-7 săptămâni inainte de data testării.

Cât de repede sosește diploma?

Diploma obținută în urma testării se poate ridica de la centrul de testare în aproximativ 6 săptămâni.

Care sunt avantajele oferite de aceste testări?

Avantajele sunt multiple. Iată doar câteva dintre ele:

-crește stima de sine a copilului

-crește încrederea în sine a copilului

-crește admirația și respectul de care se bucură din partea colegilor și a profesorilor

-crește motivația învățării în continuare a limbii engleze

-crește motivația învățării la toate obiectele

-diminueaza stress-ul asociat în general examenelor

-îl obisnuieste pe copil cu testarea cunoștintelor

-îi oferă părintelui o evaluare externă, de fapt cea mai relevantă evaluare externă care există pe piață în momentul actual. O evaluare externă – deci facută de altcineva decât profesorul de la clasa- ar trebui sa fie foarte utilă unui părinte doritor să își ajute copilul în dezvoltarea potențialului maxim.

– diplomele astfel obținute sunt piese importante la portofoliul educațional al copilului

-diplomele nivel Movers și Flyers, obținute cu minimum 11 scuturi pot fi folosite pentru echivalarea unui examen de admitere la clasa a V-a cu predare intensiva a limbii engleze.

Iată doar câteva din beneficiile pe care le puteți obține pentru copilul dumneavoastră.

Ce ar trebui sa facem daca dorim ca copilul nostru sa obtina o diploma YLE?

Primul pas ar fi să ne informam, de unde din alta parte, daca nu de pe site-ul oficial?

http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/young-learners-english/

site excelent, de unde puteti afla informații cu caracter general, dar și specific, exact de la cei care au conceput testul și îl aduc pe piata. Puteți să descărcați modele de teste, aplicații pentru calculator, informații utile pentru candidați și pentru părinți. Vă recomand să nu cautați mai departe, inainte de a fi epuizat toate informațiile de pe acest site.

Al doilea link pe care vi-l recomand:

partea de speaking (exprimare orala) a unui examen Starters.

Veți observa că examenul este nu numai ușor, dar și susținut într-o atmosfera plăcuta, prietenoasă, dorința examinatorului fiind aceea ca respectivul candidat să aibă o experiență plăcuta în timpul examenului.

Iată aici un exemplu de examen Movers:Movers  Și aici un exemplu de examen Flyers: Flyers .Un alt link util este acesta, de la Shakespeare School, Tips for YLE Exams .Găsiți aici sfaturi utile pentru părinți. Pregătirea corectă a părinților pentru examen este foarte importantă, căci ea asigură pregătirea corectă a micilor candidați. Pregătirea lingvistică este treaba profesorului de limba engleză. Dar pregătirea emoțională este în bună măsura influențată de părinte și din păcate nu întotdeauna în bine. Având mai multe emoții decât copilul, părintele adesea îl face și pe copil anxios față de examen. Sfătuiesc părinții să se pregătească emoțional în primul rând pe ei înșiși căci starea lor se va transmite copilului, chiar fără ca ei să fie conștienți.Și cel mai bun mod de pregătire este să te informezi exact, să știi exact ce te așteaptă- adică ce îl așteaptă pe copil și să fii convins că va reuși.

In dorinta de sustinerii efortului de integrare europeeana si de standardizare a studiului limbilor starine precum si a examenelor /certificatelor de competenta lingvistica, Comisia de limbi straine a Consiliului Europei a stabilit trei niveluri principale de competenta intr-o  limba si fiecare cetatean al uniunii ar trebui sa aiba un Pasaport Lingvistic in care sa treaca limbile pe care le poate folosi si la ce nivel stapaneste aceste limbi precum si un portofoliu lingvistic.

http://www.coe.int/t/dg4/portfolio/default.asp?l=e&m=/main_pages/welcome.html

(mai multe informatii despre portofoliul lingvistic si pasaportul lingvistic)

Cele 3 niveluri de folosire a unei limbi sunt :

A1, A2 – nivel de baza (incepator)

B1, B2 – utilizator independent (nivel mediu)

C1, C2 – nivel avansat-experimentat

Certificatele de competenta lingvistica recunoscute international atesta cunoasterea unei limbi straine la unul din aceste nivele.