Pentru noi, echipa EduMax, este o onoare si un privilegiu faptul ca suntem colaboratori British Council dar și o dovada clara a calității serviciilor noastre educaționale.

De ce a ales EduMax sa organizeze examene Cambridge cu British Council?

De ce recomandam candidaților sa aibă încredere în British Council?

Deoarece apreciem:                                        

 • Calitatea de excepție a oamenilor care lucrează pentru BC
 • Seriozitatea si rigoarea selecției colaboratorilor
 • Profesionalismul
 • Rigoarea cu care sunt respectate condițiile de organizare a examenelor
 • Deschiderea si disponibilitatea privind aspectele si condițiile locale legate de organizare si logistică
 • Flexibilitatea și respectul acordat tuturor propunerilor noastre
 • Contactul cu o cultura organizațională bazata pe valorile tradiționale ale societății britanice (ca un secret: rezonând cu aceste valori am învățat să ne reorganizăm activitatea)
 • Soluțiile prompte oferite situațiilor particulare apărute
 • Sistemul de incentives din programul Addvantage, și nu numai, care pe de o parte ne stimulează și pe de alta parte ne facilitează modul în care ne exprimăm aprecierea pentru colaboratorii noștri, profesori remarcabili.

 

Considerăm o oportunitate posibilitatea de a ”împrumuta” oricărei activități desfășurate în colaborarea cu British Council  o fărâmă din prestigiul acestei instituții cu o vechime si o tradiție de port drapel al culturii britanice unanim recunoscute pe toate continentele.

CARE EXAMEN ESTE MAI USOR, CAMBRIDGE SAU IELTS

Contrar opiniei generale, IELTS nu este un examen ușor, iar pentru a obține scorul dorit (cerut de diverse instituții) este necesară o pregătire serioasă.

Diferente intre examene

Opinia generală este ca IELTS ar fi un examen mai ușor decât, spre exemplu, examenele Cambridge. Dar nu este chiar așa. Examenele Cambridge sunt pe diverse nivele și este esențial să te înscrii la nivelul pe care îl poți trece, ca să obții o certificare. Dacă te înscrii la un nivel care te depașește nu vei promova examenul și vei rămâne fără nici o certificare, cel puțin până în sesiunea următoare de examene când desigur te poți înscrie din nou, dacă mai plătești o dată taxa de examen. Dacă între timp studiezi serios și îți îmbunătățești suficient nivelul de limbă, ai șanse să obții certificatul dorit. Desigur există și extended certification, dar și aici există anumite limite.

 

În ce privește examenul IELTS, acesta este unul singur și include toate nivele de la A1 la C2, astfel încât unele întrebări sunt foarte ușoare – evident, pentru cei care sunt la nivel C1-C2, iar altele sunt mult mai dificile. De aici opinia că IELTS ar fi mai ușor decât un examen Cambridge. La un examen Cambridge de nivel C1, toți itemii vor fi de dificultate C1, în timp ce la IELTS vom avea, în același test, itemi de toate nivelurile. Dar un candidat care are nivel de limbă C1, va obține certificat de nivel C1, indiferent dacă va susține un examen Cambridge sau examenul IELTS.

Valoarea examenelor

La urma urmei în asta constă valoarea acestor certificări, prin comparație cu altele care există pe piață: faptul ca garantează și oferă standardizare. Același candidat care susține unul din examene și apoi pe celalt, în decurs de aproximativ 1-2 luni, va obține cu sigurantă același nivel lingvistic. Mai mult chiar, același candidat care susține unul sau ambele examene în Romania și respectiv în Marea Britanie, sau oriunde în alt centru din lume, din nou, în decurs de 1-2 luni, va obține mai mult ca sigur același nivel.

Am avut ocazia să văd candidați care, disperați că nu pot obține nivel C1 la Cambridge în Romania, au sperat ca vor reuși susținâd IELTS în Marea Britanie. Din păcate, nici unul din cei pe care i-am cunoscut eu nu au reușit.

Sfatul specialistului

Deci sfatul specialistului este: pregătiți serios un eventual examen de certificare lingvistică, indiferent pe care din ele intenționați să le susțineți și indiferent ce nivel de limbă doriți să certificați. Faptul că te poți folosi de limba engleză mai mult sau mai puțin eficient când mergi vara în concediu pe litoralul turcesc, sau faptul că în copilărie ai jucat multe jocuri online din care ai învățat ceva vocabular, nu înseamnă automat că vei putea face față rigorilor unui examen serios.

Pentru pregătirea unui examen luați legătura cu un specialist în care aveți încredere sau măcar informați-vă de pe internet în legătura cu formatul examenului, cu ce trebuie să stiți/să faceți în ziua examenului, etc. Există desigur și câteva resurse gratuite de foarte bună calitate pe care le recomand fără rețineri, dar in general vorbind este bine să vă pregătiți sufletește și financiar să faceți o investiție în pregătirea examenului. Mărimea investiției depinde de mai mulți factori: nivelul dumneavoastră actual de limbă engleză, nivelul la care doriți să ajungeți – dacă nu stiți exact care sunt aceste două niveluri, vă invit să vă adresați unui centru de limbi pentru o evaluare inițială și pentru consiliere lingvistică. Alți factori care pot influența investiția financiară sunt durata de timp pe care o aveți la dispoziție, locația și nu în ultimul rând bugetul de timp de care dispuneți.

aptis

Testul Aptis

Ce este Aptis?

Acesta este un nou examen internațional de evaluare a cunoștințelor de limbă engleză ca limbă străină, conceput și implementat de British Council. Examenul a fost introdus în anul 2011 și a crescut rapid, ajungând să fie administrat și recunoscut la nivel oficial în peste 85 de țări de pe toate continentele.

Examenul a fost conceput ca o alternativă business la celelalte examene care se orientează mai mult spre zona academică, și oferă soluții la o serie de probleme pe care le pun alte examene internaționale.

In ce consta examenul?

Examenul constă dintr-un modul obligatoriu de gramatică, la care se pot adauga module de înțelegere după auz (listening), înțelegerea textului scris (reading), exprimare orală (speaking) și exprimare scrisă ( writing).

Durata unui examen complet este de aproximativ 3 ore.

Când si unde se poate sustine examenul?

Aptis se poate susține în Centrele British Council din întreaga țară și în centrele partenere, cum ar fi de exemplu EduMax. Sesiunile se pot programa la cerere în funcție de nevoile solicitanților.

Cui se adreseaza?

Examenul se adreseaza persoanelor peste 16 ani care doresc o certificare rapidă, recunoscută internațional, pentru piața muncii.

Care sunt avantajele testului Aptis?

 • Flexibilitate maximă ( testul se poate susține în orice zi, la orice oră, candidații își pot alege ce module susțin)
 • Rapiditate ( din momentul înscrierii la examen și până la primirea diplomei durează 7-10 zile)
 • Costuri mici
 • Recunoaștere internațională
 • Diploma nu își pierde valabilitatea în timp
 • Teoretic testul se poate susține pe hârtie, pe calculator, pe telefon.
 • Există și componente specifice pentru diverse categorii profesionale și de vârstă.

IELTS

download

Ce este examenul IELTS?

IELTS (the International English Language Testing System) este unul dintre cele mai bine recunoscute teste de limbă engleză ca limbă străină, de pe piața examenelor lingvistice.

Examenul este produs și administrat de IDP (Australia), Cambridge University și British Council (UK), fiind recunoscut de peste 9000 instituții de învățământ superior și de companii din întreaga lume. Vezi aici. http://takeielts.britishcouncil.org/choose-ielts/who-accepts-ielts

Acest examen este de 2 tipuri: IELTS Academic (cerut în special pentru studii universitare) și IELTS General (util mai ales pentru cei ce doresc să se angajeze în diverse companii).

Care este formatul examenului?

Ambele tipuri de examen  se compun din 4 părti: înțelegere dupa auz (listening), înțelegerea textului scris (reading), exprimare scrisă (writing) și exprimare orală (speaking). Părtile de listening și speaking sunt comune pentru cele 2 tipuri de examen, diferența existând doar la reading și writing.

Unde si când se poate susține examenul?

În Romania examenul se poate susține la British Council Bucuresti aproximativ din două în două săptămâni iar în alte locații din țară se poate susține mai rar, la datele stabilite, conform cu programările pe care le puteți găsi aici:

https://ielts.britishcouncil.org/romania?_ga=2.159256570.1342805689.1502181871-1669445998.1483721920

IELTS este un examen destul de flexibil și rapid, înscrierile se pot face cu 3-4 săptămâni înainte de data examenului, fie online pe site-ul de mai sus, fie la școala/organizația unde veți susține examenul, iar diploma sosește la aproximativ două săptămâni după susținerea examenului.

Durata și costul examenului

Toate părtile examenului se susțin în aceeași zi, partea scrisă având o durată de aproximativ 2 ore și 40 minute fără pauză si fiind urmată de programarea individuală la oral.

În anul 2017 prețul examenului este de 850 lei, iar diploma are o valabilitate de doi ani, de aceea este important să vă programați cu grijă momentul susținerii examenului.

Examenul se notează cu note până la 9, fiecare din note corespunzând unui nivel lingvistic CERF, conform cu aceasta grilă:cefr-ielts-300px

Iata si descrierea nivelelor corespunzatoare diverselor note ce pot fi obtinute:

ieltsscoring

Găsiți pe site-ul oficial al examenului, o serie de documente pdf, utile candidaților, pe care vă recomand să le citiți atent dacă v-ați înscris deja la examen sau intenționați să o faceti.

https://www.ielts.org/info-pages/contact-us

Pentru a vedea exact formatul examenului, deschideti acest link:

https://www.ielts.org/what-is-ielts/ielts-introduction

ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI

Mother-and-young-child-looking-at-book

Introducere

 De ce ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI? Pentru ca am văzut de nenumarate ori în cariera mea de profesor de limba engleza elevi de toate vârstele care nu obțin performanța scontată la limba engleză. Desigur există și elevi care nu doresc sau nu pot să învețe, dar sincer, aceștia sunt o minoritate. Mulți dintre cei care petrec ani la rând luând ore de engleză și ai caror părinți cheltuie mulți bani cu aceste ore, nu ating performanța dorită din cauza unor “vicii de procedura” ca să zic asa, din cauza unor mici amănunte care ar putea face o diferență majoră.

Deci m-am hotărât să scriu aceasta serie de articole care sper să vină în ajutorul părinților astfel încât investiția financiară, de munca și de timp, să ducă cu adevărat la rezultatele pe care le doresc pe termen lung.

Am acumulat o lungă experiență lucrând cu elevi de toate vârstele atât în învățământul de stat cât și în cel privat, nu numai în țară ci și în străinatate și consider că e timpul să împărtășesc expertiza mea profesională ( mai modernul “Know-how”) cu toți cei interesați de educația tinerilor, dar în special cu părinții, care, deși sunt foarte bine intentionați, rareori primesc informații despre ce și cum ar putea ei să facă pentru a-și ajuta copiii în mod eficient. Ca părinte la rândul meu, am observant și deplâns lipsa unor asemenea informații de pe piața de “parenting” și sper ca măcar unii dintre dumneavoastră să beneficieze de modul în care pot eu să ajut.

Mă voi concentra în special pe informații pentru părinții cu copii de vârstă pre-școlară și școlară mică, pentru că atunci se pun bazele atât ale cunoștintelor de limbă cât și ale deprinderilor de muncă intelectuală specifice. Cu cât copilul crește, cu atât este mai capabil să se descurce singur în procesul de învățare, dar asta nu înseamnă că nu mai are de loc nevoie de ajutorul și suportul părintelui., deci voi face recomandari și pentru părinții copiilor de gimnaziu și de liceu.

 

ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI

I

Când ar trebui să înceapă copiii să învețe limba engleză?

Primesc  adesea din partea părinților aceasta întrebare. După 30+ de ani în care am predat limba engleză în mai toate mediile și situațiile, la cursanți de toate vârstele, părerea mea este că răspunsul corect la această întrebare ar fi: „The sooner, the better”.

Exact ce înseamnă asta? Dacă copilul este la grădiniță și puteți opta pentru cursuri de limba engleză este bine să o faceți. Este la fel de important să țineți seama și de următorii factori:

 1. Nu toți copiii vor progesa la fel, deci nu așteptați minuni în cateva luni. La urma urmei, studiile arată că vârsta optimă pentru achiziția unei limbi străine în mediul ne-nativ (adică dacă nu locuiți într-o țară cu limba oficială engleza) este totuși vârsta de gimnaziu.
 2. Asta nu înseamnă că nu se poate începe engleza chiar de la grădiniță, dar este important – esențial chiar – ca profesorul ales să fie pe placul copiilor și în același timp să aibă și referințe bune- le puteți obține de la părinții copiilor din grupele mai mari. Nu vă multumiți cu orice profesor/student angajează grădinița, doar pentru ca vă este mai ușor decât să căutați dumneavoastră unul. Căutați, și căutați bine, pentru că, deși cel mai probabil copilul nu va apuca să învețe chiar mare lucru la vârsta de 3-5 ani, aici și acum se creează legătura copilului cu limba engleză și atitutdinea pe care o va avea față de acesta în anii viitori. Iar de acesta atitudine depinde progresul în viitor. Cum ar trebui deci să fie profesorul/profesoara de limba engleză a micuților? Ar trebuie să stăpânească bine limba, să cunoască bine psihologia copilului preșcolar, să iubească copiii, să relaționeze bine cu ei, să fie dinamic/dinamică și mereu cu zâmbetul pe buze. Cât de bine stăpânește limba engleza este mai greu de aflat dacă nu sunteți specialist în domeniu – dar nu imposibil, însă restul lucrurilor le puteți afla ușor după 2-3 ore de engleză chiar de la copilul dumneavoastră. Dacă copilului îi place ora de engleză și o așteaptă cu drag, este bine. Dacă nu, atunci aveți o problemă ce trebuie rezolvată. Vorbiți și cu ceilalti părinți și dacă și alți copii sunt în aceeași situație, atunci ar fi bine să găsiți alt profesor. NOTA BENE: Ca să nu fiți în situația de a schimba profesorul tot la 2 luni, poate ar fi o idee bună să cereți conducerii grădiniței să organizeze un interviu cu 1-3 profeori, la interviu să participe atât un profesor de limba engleză cât și un psiholog specialist în lucrul cu pre-școlarii dar neapărat și câțiva părinți și împreună să decideți care candidat va fi angajat în final. Cam așa se procedează în lumea anglo-saxonă.
 3. Ca să fie eficiente, cursurile de limba engleză la vârsta pre-școlară ar trebui să aibă durata de 20-30 minute și să se repete zilnic sau măcar de 3 ori pe săptămână. Dacă acest lucru nu se poate face la grădinița copilului dumneavoastră, aveți opțiunea de a completa orele de la grădi cu cele de la o școală de limbi sau cu un profesor acasă. Altfel, cu o singură oră de engleză pe săptămână, chiar nu este util un curs de limba engleză la această vârstă.

ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI

II

Când ar trebui să înceapă copiii să învețe limba engleză?

Tot ce învață copilul cu profesorul la grădi sau în alta parte, trebuie repetat acasă zilnic sau chiar de doua ori pe zi – măcar în zilele de weekend se poate repeta de doua ori pe zi – cu părinții. Evident, este important ca părinții înșiși să se asigure că pot pronunța corect toate cuvintele și că au înteles exact ce au de făcut. Si este nevoie de perseverență. Dacă dumneavoastră uitați/nu vă faceți timp/nu sunteți consecvent, evident nici copilul nu va asocia consecvența și diligența cu învățarea limbii engleze, lucruri care în viitor va avea consecințe nedorite.

De asemeni părinții pot ajuta la crearea unei atitudini pozitive față de limba engleză în diferite moduri. Exemplul personal este cel mai bun, deci vorbiți în engleză, între dumneavoastra – copiilor le place sa imite ce fac parinții – sau cu copilul, dar numai dacă sunteți siguri că ceea ce spuneți este corect, explicați-i copilului că este important și util să stăpânești bine engleza, cumpărati-i cărti/jocuri, etc în limba engleză, setati-vă telefonul dumneavoastră sau pe al copilului – dacă are – în limba engleză. La fel faceți cu orice alt gadget, tabletă, etc care poate fi setat în engleză. Urmăriți împreună filme/materiale video in limba engleză. Jucati-vă în limba engleză sau găsiți-i copilului parteneri de joacă în limba engleză. Fiți creativi și veți găsi numeroase oportunități și modalități de a crea copilului o atitudine pozitivă. Exploatați momentele când copilul își exprimă dorința de a face ceva în limba engleză, sau dacă el sugerează un joc anume, o poveste, un cântecel,etc, propuneți-i ca acesta să fie în engleză. Folosind momentele când copilul însuși DOREȘTE o activitate, creșteți însutit șansele ca eficiența învățării să fie maximă, știut fiind că reții mult mai repede ceea ce îți place.

Incurajați copii să arate bunicilor, prietenilor dumneavoastră sau chiar lui Moș Crăciun ce bine știu ei poezia/cântecelul în limba engleza, în felul acesta, fiind admirați de adulți, ei vor asocia subconștient o creștere a stimei de sine cu limba engleză, ceea ce va aduce mari beneficii în procesul ulterior de învățare.

Dacă nu puteți mai mult, cel putin NU creați o atitudine negativă. Evitați să certați/pedepsiți copilul pentru că Maia spune poezia în engleză mai bine decât el și mai ales evitați să vă audă copilul spunând ceva de genul:” Eu nu am talent la limbi, întotdeauna aveam 5 la engleză” sau „Niciodată nu s-a prins de mine limba asta” sau ” Nu am înțeles niciodată timpurile astea/nu am știut niciodată verbele neregulate”, etc. Sincer, am văzut copii care credeau că engleza nu poate fi învățată pentru că nici mami nici tati nu au putut să o învețe. Mi-au trebuit mulți ani și multă răbdare să le scot din cap aceste tipare de gândire cu care s-au identificat din copilărie și care au dus la ani și ani de note proaste și chin atât pentru copii cât și pentru părinti. În cele din urmă, spre sfârșitul liceului copii au trecut cu succes un examen Cambridge, la fel ca și colegii lor, dar ar fi putut poate și mai mult de atât dacă nu ar fi fost conditionați negativ de părinti foarte bine intenționați, de altfel. Iar stress-ul și diminuarea stimei de sine ar fi putut fi evitate cu un strop de înțelepciune.

ENGLEZA PENTRU PARINTI

III

In aceasta postare intentionez să recomand câteva site-uri unde părinții pot găsi materiale utile pentru copiii lor și pe care le pot folosi, de preferință sub îndrumarea sau cu recomandarea unui profesor.

Există sute de site-uri cu materiale pentru copii, majoritatea sunt destinate profesorilor care au abilitatea de a alege ceea ce este mai potrivit pentru fiecare copil/grupă cu care lucrează. Totuși unele dintre site-uri au materialele deja sortate pe categorii de vârstă, deci pot fi folosite și de către părinți. Vă sfătuiesc să incercați activități cât mai diverse și apoi să insistați pe acele tipuri de activități care îi fac plăcere copilului, pe care el însuși dorește să le repete/continue. Dacă sunt activități pe care le-ați încercat de 2-3 ori și ați observat ca nu îi plac, este recomandabil să le evitați, cel puțin o perioadă si să nu fortați copilul. Nu uitați: cel mai important este ca totul sa se desfășoare într-o atmosfera relaxantă, plăcută, distractivă. Așa cum ne învață metodica predării limbii engleze:“ când elevului îi place ceea ce face, învățarea vine de la sine”.

Recomandare: Vedeți dumneavoastra mai întâi materialul pentru a verifica exact cât durează, ce subiect are, ce grad de dificultate, etc, înainte de a-l viziona împreuna cu copilul.

Iată în continuare câteva din cele mai bune site-uri cu materiale pentru copii:

Găsiți aici materiale pentru copii de la 3 la 14 ani, gata sortate pe vârste/clase. Găsiți jocuri video, filmulețe, cărți de povești online, etc. Nu în ultimul rând aveți cartea “Diary of a Wimpy Kid” (Jurnalul unui copil timid) pe care o recomand pre-adolescenților (10 – 13 ani). Găsiți în dreapta sus, chiar și activități de matematică ce pot interesa pe părinții copiilor de școală primară.

Găsiți aici materiale de printat dar și în format audio pentru pre-școlari.

Ultiumul dar nu cel din urma, un dictionar ilustrat cu vocabularul necesar unui copil până la clasa I- II. Dacă mergeți pe același site la secțiunea flashcards veți găsi aceleași imagini cu pronunție cu tot. Acest site conține și teste, jocuri și worksheets (adica fișe de lucru) care sunt bine gândite și structurate, dar ele presupun ca fiul/fiica dumneavoastră să știe deja să scrie și să citească, deci le puteți folosi de preferință cu un copil care a făcut măcar clasa 0.

Tocmai pentru ca dicționarul este esențial în învățarea unei limbi străine, am mai adaugat aici un link care poate fi de folos și vă doresc succes.

http://www.opdome.com/

dictionar cu imagini și cu pronunție pentru copii.

ENGLEZA PENTRU PARINTI

 IV

Iată în continuare alte sugestii de site-uri unde găsiți materiale gratuite pe care le puteți folosi acasă cu copii de vârste mici (3-10 ani):

Acest site conține fișe printabile dar și material audio ce îmbunătățesc atât pronunția cât și înțelegerea după auz. Jocurile interactive exersează si alte abilități și cunoștinețe pe care copii de vârste mici trebuie să le achiziționeze și să le dezvolte: atenția, coordonarea mișcărilor, procesarea informațiilor, etc. Vă sfătuiesc să țineți legătura permanent cu profesorul copilului și să fiți mereu la curent cu materialul pe care l-a  achiziționat copilul la ore și să exersați în special aceleași structur lingvistice cu el acasă. Spre exemplu dacă săptămâna asta a învățat culorile, este bine să le exersați tot pe acestea, cu materiale suplimentare pe care le găsiți pe aceste site-uri. De asemeni este bine să repetați permanent cu copilul și materialul predat de profesor în săptămânile anterioare.

Acest site oferă activități de matematică  pentru pre-școlari și clasele primare, activități care au un dublu rol, îi pot ajuta pe copii să își însușească mai bine noțiuni elementare de matematică dar în același timp ajută la fixarea cunoștințelor de limba engleză, arătându-i implicit copilului că limba engleză se poate folosi și pentru altceva decât poezioare și cântecele, ca este un mijloc de a realiza altceva, nu un scop in sine; el se va concentra pe rezolvarea taskurilor matematice și engleza se va asimila în mod implicit, aceasta fiind cea mai bună metodă de învățare a unei limbi străine. Evident și taskurile matematice pe care le alegeți trebuie să fie în concordanță cu ce știe copilul de la școala, în nici un caz mai grele.

Aici de asemeni găsiți activități interactive sortate pe domenii si pe clase/nivele de vârstă. Evident le veți alege pe acelea care corespund vârstei copilului, care corespund cu ceea ce a învățat deja copilul atât la lecțiile de engleză cât și la celelalte obiecte. Partea bună a acestui site este că este interaciv și întrebările/cerințele activităților apar atât scrise dar și în format audio, deci ascultând și văzând cuvintele scrise, încet, încet copilul va învăța să și citească.

Am lasat la urma site-ul meu preferat, unul dintre cele mai bune site-uri cu activități pentru copii, care are și o secțiune pentru părinți, pe care vă sfătuiesc să o consultați atent pentru a putea folosi site-ul cu eficiență maximă. Va trebui să vă faceți cont pentru a putea downloada fișele de lucru la diversele povestioare și cântecele, dar contul este gratuit.

Sper ca aceste site-uri vă vor fi de folos. Internetul abundă în asemenea site-uri, puteti căuta și dumneavoastra, puteți cere sfatul unui profesor care cunoaște copilul sau puteți pur și simplu încerca să vedeți dacă copilului îi plac activitățile respective.

 ENGLEZA PENTRU PARINTI

 V

CERTIFICARILE LINGVISTICE INTERNATIONALE

Introducere

Pentru a vă ușura înțelegera informațiilor care urmează cred că o scurtă introducere și familiarizare cu conceptele și terminologia aferentă acestor certificări este utilă.

Ce este CERF?

Începând din anul 2000 specialiștii în predarea și testarea cunoștintelor de limbă străină folosesc acest instrument de standardizare deosebit de util, elaborat de Consiliul Europei, și anume CERF (Common European Framework of Reference for Languages). Pentru cei interesați: https://www.coe.int/t/dg4/linguistic/Source/Framework_EN.pdf

În acest document sunt stipulate cele 3 nivele de cunoaștere a unei limbi străine, aplicabile la toate limbile: nivel A1 – A2 (nivel începător), nivel B1-B2 (nivel mediu sau utilizator independent) și nivel C1-C2 (nivel avansat/experimentat). Pentru o descriere mai amănunțită puteți intra pe acest link: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cadrul_European_Comun_de_Referin%C8%9B%C4%83_pentru_Limbi

Ce sunt certificările lingvistice internaționale?

Așa după cum sugerează și numele, acestea sunt testări/examene de limbă străină, în urma cărora se poate obține o certficare/diplomă ce atestă nivelul la care stăpânești o limbă străină, iar aceste diplome au recunoaștere internațională, tocmai din cauza standardizării de care vorbeam anterior. Cu alte cuvinte o diploma IELTS ce atesta nivelul B2, obținută, să spunem în Marea Britanie, este echivalentă cu o diploma Cambridge de nivel B2, obtinută în Singapore sau oriunde altundeva în lume.

Primele certificări internaționale au apărut în Marea Britanie, acum mai bine de 100 de ani și au fost, evident certificările oferite de Cambridge University. Între timp, în special după 1950, pentru limba engleză au apărut diverse alte testari, elaborate de diverse organisme cum ar fi IELTS,TOFEL, TOEIC, Oxford, Trinity, LCCI, ELSA, ECL si multe altele. Fiecare dintre acestea sunt utile în diverse situații și pentru a face alegerea potrivită în cazul dumneavoastră este bine să cereți consiliere lingvistică unui centru specializat.

Totuși, de departe certificările Cambridge rămân cele mai populare și cele mai bine recunoscute, în consecință si cele mai utile.Pentru mai multe informatii intra aici:

http://edumax.org.ro/blog/sample-page-2/

ENGLEZA PENTRU PARINTI

VI

EXMENELE CAMBRIDGE

 Certificările internaționale Cambridge sunt examene de limbă engleză oferite de Departamentul English Language Assessment de pe lângă celebra Cambridge University din Marea Britanie. Principalele instituții care administreaza aceste examene in Romania sunt British Council si EEC. Acestea organizează examenele fie la sediile lor, fie în diverse locații din țară, lucrând în parteneriat cu școli de stat, cu școli private sau cu centre de limbi.

Iată în continuare principalele examene Cambridge de engleză generală, cele care ar putea sau ar trebui să îi intereseze pe copii și pe tineri și deci și pe părinții lor:

 • Examenele YLE (pe trei nivele: STARTERS, nivel pre-A1; MOVERS, nivel A1; FLYERS, nivel A2). Se recomandă copiilor din clasele II- V. Examenele MOVERS și FLYERS sunt recunoscute de către Ministerul Educatiei și echivalează proba de limbă engleză la admiterea în clasa a V-a cu studiere intensivă a limbii engleze.

http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/young-learners-english/

 • Examenul KET– nivel A2, se recomandă elevilor din clasele V-VII. Acest examen este de asemeni recunoscut de catre Ministerul Educatiei și echivaleaza proba de limba engleza la admiterea in clasa a V-a cu studiere intensive a limbii engleze, dar si la clasa a IX-a bilingv sau intensiv.

http://www.cambridgeenglish.org/exams/key/

 • Examenul PET, nivel B1, recomandat elevilor din clasele VII-XII. Aceste examen este recunoscut de către Ministerul Educatiei și echivalat atât cu proba de limbă engleză la admiterea în clasa a IX-a la clase bilingve sau intensive, cât și cu proba de limbă străină la Bacalaureat.

http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/general-english-and-for-schools/

 • Examenul FCE – nivel B2, recomandat elevilor de liceu, certificatul obtinut poate echivala proba de limbă la Bacalaureat. Recunoscut și de câteva universități din țările anglofone.

http://www.cambridgeenglish.org/exams/first-for-schools/

 • Examenul CAE – nivel C1, recomandat elevilor de liceu, certificatul obținut poate echivala proba de limbă la Bacalaureat. Recunoscut și acceptat ca certificare lingvistică la marea majoritate a universităților străine cu predare în limba engleză.

http://www.cambridgeenglish.org/exams/advanced/

 • Examenul CPE – nivel C2, recomandat elevilor de clasa a XI-XII-a, certificatul obținut fiind recunoscut atât la Bacalaureat cât și de majoritatea universităților cu predare în limba engleză.

http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/academic-and-professional-english/

Aceste examene se sustin contra cost, preturile variind în funcție de examen. O listă de prețuri, centre de examen și datele la care pot fi susținute găsiți pe site-ul British Council Romania: https://www.britishcouncil.ro/examene/cambridge/date-taxe-locatii

Pentru informatii in limba romana puteti intra aici:

http://www.cambridgeenglish.org/ro/

ENGLEZA PENTRU PARINTI

 VII

Mi-am propus să dau mai multe detalii despre examenele YLE dat fiind că ele se adresează copiilor de școală primară, adică acelor copii care nu pot hotărâ singuri dacă vor, pot sau este oportun pentru ei să susțină un examen Cambridge. Suportul și decizia părinților este esențială pentru ca un copil să își poată da aceste examene. În consecință părinții trebuie să fie bine informați DIN TIMP – un examen Cambridge nu se poate pregăti în câteva zile și nici săptămâni. Din păcate am văzut destui părinți care ar fi dorit ca copilul lor să aibă o certificare Cambridge la finalul clasei a IV-a, dar nu s-au informat la timp și “au pierdut trenul” cum se spune.

 Ce sunt examenele Cambridge YLE?

Examenele Cambridge YLE (Young Learners English) sunt cele trei teste de limbă engleză (Starters, nivel A1, Movers, nivel A1+ si Flyers, nivel A2) pe care Cambridge Assessement le oferă copiilor cu vârste între 7-12 ani pentru a-și testa nivelul cunoștintelor de limba engleză ca limbă străină. “Notele” la aceste examene sunt exprimate în “scuturi” iar nota maximă este de 15 scuturi la fiecare nivel.

Aceste testări sunt concepute de specialiști în lingvistică și psihologia copilului, împreună cu specialiști în educația timpurie, ceea ce le deosebește substanțial de “examenele” cu care suntem obișnuiți la vârste mai mari. Chiar cuvântul “examen” este oarecum impropriu, subiectele fiind gândite astfel încât să fie interesante și stimulative, incitante chiar pentru copii, abordânt tematici și contexte de viață cu care cei mici sunt familiari, pe care le pot ințelege ușor, fiind relevante pentru nivelul și capacitatea lor cognitivă. Prezentarea subiectelor este și ea atractivă, desenele viu colorate, însoțite de continut audio relevant, motivațional și incitant. Copiii care ies de la examen au impresia ca au participat la cea mai interesantă lecție de limba engleză din viata lor. Deci dacă părinții sunt îngrijorați că examenul îi va stresa pe copii, pot sta liniștiți, “examenul” nu seamănă cu nimic din ce știu ei despre examene.

Cat costă?

Costa mai puțin decât te aștepți: mai puțin decât o vizită săptămânală la supermarket.

Când și unde se pot da aceste testări?

Ele se pot da în sesiunile organizate de British Council, pe tot parcursul anului. Părinții interesați trebuie să se uite pe site-ul Bitish Council : https://www.britishcouncil.ro/examene/cambridge/tip/young-learners pentru a vedea când și în ce locație sunt programate testări YLE și apoi să contacteze British Council sau centrele de examen locale pentru înscrieri. Acestea se fac cu 6-7 săptămâni inainte de data testării.

Cât de repede sosește diploma?

Diploma obținută în urma testării se poate ridica de la centrul de testare în aproximativ 6 săptămâni.

Care sunt avantajele oferite de aceste testări?

Avantajele sunt multiple. Iată doar câteva dintre ele:

-crește stima de sine a copilului

-crește încrederea în sine a copilului

-crește admirația și respectul de care se bucură din partea colegilor și a profesorilor

-crește motivația învățării în continuare a limbii engleze

-crește motivația învățării la toate obiectele

-diminueaza stress-ul asociat în general examenelor

-îl obisnuieste pe copil cu testarea cunoștintelor

-îi oferă părintelui o evaluare externă, de fapt cea mai relevantă evaluare externă care există pe piață în momentul actual. O evaluare externă – deci facută de altcineva decât profesorul de la clasa- ar trebui sa fie foarte utilă unui părinte doritor să își ajute copilul în dezvoltarea potențialului maxim.

– diplomele astfel obținute sunt piese importante la portofoliul educațional al copilului

-diplomele nivel Movers și Flyers, obținute cu minimum 11 scuturi pot fi folosite pentru echivalarea unui examen de admitere la clasa a V-a cu predare intensiva a limbii engleze.

Iată doar câteva din beneficiile pe care le puteți obține pentru copilul dumneavoastră.

ENGLEZA PENTRU PARINTI

VIII

Examele Cambridge YLE 2

Revin cu un al doilea post despre examenele YLE, cu trimiteri spre materiale/site-uri ce ar putea fi utile pentru informații despre aceste examene.

Primul pas ar fi să ne informam, de unde din alta aprte, daca nu de pe site-ul oficial?

http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/young-learners-english/

site excelent, de unde puteti afla informații cu caracter general, dar și specific, exact de la cei care au conceput testul și îl aduc pe piata. Puteți să descărcați modele de teste, aplicații pentru calculator, informații utile pentru candidați și pentru părinți. Vă recomand să nu cautați mai departe, inainte de a fi epuizat toate informațiile de pe acest site.

Al doilea link pe care vi-l recomand:

partea de speaking (exprimare orala) a unui examen Starters.

Veți observa că examenul este nu numai ușor, dar și susținut într-o atmosfera plăcuta, prietenoasă, dorința examinatorului fiind aceea ca respectivul candidat să aibă o experiență plăcuta în timpul examenului.

Iată aici un exemplu de examen Movers:Movers  Și aici un exemplu de examen Flyers: Flyers .Un alt link util este acesta, de la Shakespeare School, Tips for YLE Exams .Găsiți aici sfaturi utile pentru părinți. Pregătirea corectă a părinților pentru examen este foarte importantă, căci ea asigură pregătirea corectă a micilor candidați. Pregătirea lingvistică este treaba profesorului de limba engleză. Dar pregătirea emoțională este în bună măsura influențată de părinte și din păcate nu întotdeauna în bine. Având mai multe emoții decât copilul, părintele adesea îl face și pe copil anxios față de examen. Sfătuiesc părinții să se pregătească emoțional în primul rând pe ei înșiși căci starea lor se va transmite copilului, chiar fără ca ei să fie conștienți.Și cel mai bun mod de pregătire este să te informezi exact, să știi exact ce te așteaptă- adică ce îl așteaptă pe copil și să fii convins că va reuși.

ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI

IX

Activități pentru părinți și copii

Iată aici câteva sugestii utile de la specialiști în domeniul EFL (engleza ca limbă străină)

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/video-tips/organising

Un scurt video interesant, în limba engleză, dar pe care ar trebui să îl înțelegeți cu ușurință căci are ăi subtitrare. Ideile ce trebuie reținute sunt:

 1. Fiți mereu entuziast când lucrați la engleza cu copilul dumneavoastră.
 2. Nu fortați, nu puneți presiune pe copil să facă ceva ce nu vrea în acest moment. Dați-i posibilitatea să aleagă ce dorește să facă la un moment dat.

Și mai adaug eu:

 1. faceți totul să pară o joacă,
 2. nu îl certați dacă uită ceva ce ați învățat ieri

Un alt link util, care vă sugerează cum ar trebui folosite poezioarele pentru a obține rezultate optime:

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/video-tips/using-rhymes

Pe lângă ceea ce vă sugerează acest video, eu aș mai adăuga că folosirea gesturilor și a  mișcărilor va ajuta foarte mult copilul să memeoreze.

Daca vă place să cântați, folosiți cântecele tradiționale sau mai moderne și veți observa un progres rapid în achiziționarea limbii engleze. Ritmul și melodia ajută la memorare, la fel de bine ca și rima și gestica.

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/video-tips/using-songs

In caz ca ați urmărit împreună filmele pentru copii produse de Disney Company- și dacă nu le-ați urmărit încă, vă recomand călduros să o faceți –  iată aici cele mai populare cântece din filme, cu subtitrare, pe care le puteți folosi cu copilul dumneavoastră, mai ales dacă este deja la școala primară.

https://www.youtube.com/watch?v=udM4_jC3yAc&list=RDudM4_jC3yAc#t=9

Aici aveți o colecție de cântecele cu vocabular ușor și repetitiv, potrivite pentru copii mai mici. Verificati si sugestiile care apar in dreapta paginii de youtube.

Imaginile din reviste, din cărți sau de pe internet pot fi folosite cu mult succes la învățarea/repetarea vocabularului tematic și chiar la crearea de mici povestioare cu copii mai mari (care au învățat deja timpul trecut – deși cu puțină grijă, povestioarele pot fi spuse și la prezent și la viitor). Cu copii mai mici o variantă de folosire a imaginilor este aceea de a le cere lor să deseneze și apoi să descrie/explice ce au desenat,  în limba engleză.

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/top-tips/drawing-pictures

Dacă copilul desenează ceva ce nu știe cum să denumească în engleză, îl ajutați dumneavoastră. Nu este nici o problemă dacă nu știți: verificați în dicționar și învățați împreună. Exemplul personal – ce face părintele când nu știe un cuvânt – este metoda cea mai bună de a familiariza copilul cu această minunată unealtă numită dicționar.

 

ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI

X

Last but not least…..

Vă recomand se deschideți acest link unde veți găsi o serie de aplicații pe care le puteți pune pe telefonul dumneavoastră și/sau al copilului (dacă are) cu care se poate învăța mai ușor și mai plăcut limba engleză. Veti găsi aplicații speciale pentru copii și pentru adulți, acestea din urmă putând fi folosite și pentru copii mai mari, de gimnaziu, spre exemplu, dacă le-ați verificat dumneavoastră mai întâi și considerați că sunt potrivite pentru copil, atât ca nivel de limbă cât și din punctul de vedere al conținutului.

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/apps

In final vă reamintesc că ne puteți scrie pentru a cere consultații peronalizate și soluții educaționale, pe adresa: edumaxoffice@gmail.com

Urmăriți noutățile pe site-ul nostru: www.edumax.org.ro și pe pagina noastră de Facebook:

https://www.facebook.com/CentrulEDUMAX/

Sper că această serie de articole vă este de folos atât dumneavoastră cât și copilului dumneavoastră. Succes!

Consiliere educationala
Ce ne dorim pentru copii nostri?
Evident cu totii ne dorim ca ei sa fie sanatosi si sa se bucure de o viata sociala, profesionala si personala care sa le aduca implinirea materiala cat si satisfactia succesului pe toate planurile.
Urmatoarea intrebare este: cum putem sa ii ajutam in implinirea acestor scopuri? Care sunt demersurile pe care noi, parintii le putem intreprinde si mai ales cand este momentul potrivit pentru fiecare din ele? Desigur inca din clipa in care ii aducem acasa de la maternitate viata noastra se schimba dramatic si pentru totdeauna, grija pentru binele copilului devenind prioritatea noastra absoluta. Asa s-a intamplat de sute de ani, asa este si acum, in mod firesc. Dar daca pana nu demult parintii se ocupau mai ales de aspectele de sanatate fizica si bunastare materiala ale copilului, precum si de educatia celor “7 ani de acasa”, dupa care scoala, sistemul institutional de educatie lua in sarcina sa educatia formal-academica a unui tanar si asta era sufficient, azi lucrurile incep sa se schimbe.
Lumea in care traim este mult diferita de cea in care am crescut si ne-am format noi, adultii de azi, este intr-o schimbare atat de rapida, incat din pacate scoala, sistemul educational nu poate tine pasul cu aceste schimbari, tocmai pentru ca este un sistem, un angrenaj destul de greoi, care are o mare inertie si care este victima propriilor intentii generoase. Tocmai pentru ca isi propune sa ofere aceeasi educatie – sanse egale- tuturor tinerilor, tocmai incercarea de a oferi o solutie buna, viabila, utila pentru TOTI, este ceea ce impiedica flexibilitatea si capacitatea de adaptare rapida la nevoile fiecarei generatii.
Ne-am obisnuit deja sa auzim despre angajati care au ramas fara servici din varii motive. Dintre acestia unii reusesc destul de repede sa se puna pe picioare, sa isi gasesca un alt job si sa se adapteze din mers, iar altii din pacate raman blocati in situatia data, complet incapabili sa iasa din ea, sa o rezolve, sa gasesca ceva de lucru si in cele din urma in afara de lipsurile materiale se vor confrunta cu probleme psihice, chiar familiale, etc. Putem noi ca parinti sa evitam ca pe viitor copilul nostru sa faca parte din a doua categorie? Si daca da, atunci cum si mai ales cand?
Da, putem si niciodata nu este prea devreme.
Parintii se impart in mare in cateva categorii: cei care au incredere deplina in sistemul de invatamat, in scoala de stat, pe principiul “ ai mei nu treceau pe la scoala nici cand era sedinta cu parintii si uite ca am ajuns om.”Acestia nu constientizeaza cat de mult s-a schimbat societatea si mai ales cat de mult se va schimba in continuare, in perioada cand acesti tineri vor fi adulti. De asemeni nu constientizeaza cu ce probleme se vor confrunta ca adulti copiii de azi, cu cine vor concura pentru un job, cum sunt ceilalti copii din aceeasi generatie si din cele apropiate si mai ales cum/unde se situeaza propriul copil prin comparatie cu colegii de generatie. Ne vedem copilul acasa, cum se comporta cu parintii/ restul familiei si rareori realizam ca intr-un grup de copii de aceeasi varsta se comporta poate total diferit. In perioada gradinitei si a scolii primare mergem sa vorbim mai des cu “doamna”, care are mai multa sau mai putina disponibilitate de observatie si de comunicare. Uneori doamna ne semnaleaza unele probleme referitoare la copilul nostru- de care noi tinem sau nu seama – si de multe ori nu ne semnaleaza nimic deosebit. Dar dupa ce copilul ajunge la gimnaziu, si mai apoi la liceu, parintele vorbeste din ce in ce mai rar, inspre deloc cu “doamna”. Din nou, exista multiple si variate motive, dar din pacate copilul resimte aceasta lipsa de comunicare parinte-profesor cu consecinte pe termen lung.
Mai sunt apoi parintii care constientizeaza ca scoala nu poate oferi tot ce este necesar in educatia unui tanar azi si sunt doritori sa investeasca in educatia copilului, dar tot din lipsa de informatii fac acest lucru fie incomplet, fie inadecvat, fie cu multe sincope.
Pentru a sti ce anume ar trebui facut, este bine sa plecam de la a ne imagina unde va fi copilul nostrum peste 20-30 ani. Hai sa ni-l imaginam: speram ca va fi sanatos,ca va avea o familie armonioasa, copii pe care ii va iubi si pe care va trebui la randul sau sa ii creasca si sa ii educe, ca va avea un job care sa ii asigure venituri pentru un trai decent si satisfactii profesionale, oportunitati de promovare, etc si nu in cele din urma, speram ca va fi inconjurat de prieteni si ca se va bucura de respectul si admiratia colegilor si a intregii comunitati.
Implinirea personala, familiala si sociala sunt esentiale desigur in viata unui om, dar in acest material ne vom ocupa doar de viata profesionala urmand ca pe celelalte sa le tratam in materiale ulterioare.
Acum sa ne imaginam putin cum va arata societatea in care va trai acest adult? Bazat pe schimbarile din ultimii 20 ani si pe imaginea societatilor din statele mai dezvoltate decat Romania, presupunem ca schimarile sociale vor fi si mai rapide, ca vor aparea job-uri pe care azi nu ni le putem imagina, ca vor folosi tot mai  mult si tot mai multe gadget-uri computerizate in rezolvarea sarcinilor de servici, ca vor trebui poate sa isi schimbe locul de munca sau chiar domeniul de mai multe ori de-al lungul vietii profesionale –aproximativ 40 de ani. Ei bine, ce calitati si ce abilitati ar trebui sa aiba acest adult –care acum este in devenire- pentru a face fata cu success de-a lungul unei jumatati de secol de acum inainte?
Un posibil punct de plecare sunt competentele definite in mod oficial de UE ca fiind esentiale pentru adultii secoloului 21,preluate  si de catre tara noastra:
Iata cele opt competente cheie:
 1. Comunicare in limba materna/oficiala
  Comunicare in limbi straine
  3. Competente de baza in matematica, stiinta, tehnologie
  4. Competente informatice
  5. Competenta de a invata
  6. Competente sociale si civice
  7. Competente antreprenoriale
  8. Competenta de exprimare culturala
Aceste competente pot fi detaliate in sub-competente si abilitati si le puteti gasi si studia aici:
Sau putem incerca o categorizare mai simpla: competente personale, sociale si profesionale, cu mentiunea cu unele din ele vor interfera, anume competente care ne sunt utile in viata personala si sociala vor fi comune cu cele care sunt utile in viata profesionala. Evident, in fiecare profesie sunt utile un set de competente specifice meseriei respective, dar exista si competente utile in toate meseriile sau altfel spus, calitati pe care toti angajatorii le cauta la angajatii lor, sunt dispusi sa le plateasca foarte bine si mai ales ele stau la baza succesului profesional al oricarui individ.
Acestea ar fi:
Competente personale si profesionale: managementul eficient al timpului, competenta de a stabili prioritati clare si obiective cuantificabile, de a rezolva eficient problemele (analiza cauzelor, identificarea solutiilor, stabilirea pasilor de urmat, implementarea lor consecventa),de a  respecta termenele, de a folosi cu usurinta diverse aplicatii pentru PC sau telefon mobil, competenta de calcul (statistic, procentual, interpretare de grafice,etc), de a identifica si exploata eficient resurse financiare, de a gasi si studia/citi in mod critic informatia, initiativa, perseverenta, simt de raspundere, atitudine pozitiva, flexibilitate, gandire critica si gandire creativa, atitudine pro-activa, asumarea responsabilitatii, capacitatea de a invata din critica constructiva si de a oferi feed-back constructiv, identificarea punctelor tari si slabe la sine si la ceilalti si exploatarea lor constructiva, capacitatea de a relationa eficient individual/in grup, de a se motiva pe sine si pe ceilalti, de a media/solutiona conflicte,etc
Competente de comunicare verbala, scrisa sau orala in limba materna si in una-doua limbi straine: competenta de a analiza si sintetiza esenta unei text ( ideile principale), de a face un rezumat, de a organiza un set de idei in mod logic si coerent,intr-o ordine oarecare(cronologica,cauza-efect,etc) capacitatea de a construi un argument, de a fi convingator, de a-si adapta stilul de comunicare la diverse categorii de auditoriu/clienti, de a se concentra pe aspectele pozitive, de a intelege nevoile/prioritatile/valorile altei persoane/grup de persoane, a aduce observatii pertinente ( capacitate de analiza,atentie, ascultare activa), de a tine un discurs public,etc
Este clar pentru orice adult care lucreaza ca toate aceste calitati/abilitati sunt deja neceare si fiecare dintre noi le posedam si le utilizam intr-o masura mai mare sau mai mica. Este de asemeni clar ca cel care le poseda si utilizeaza, pe cat mai multe din ele, la un nivel cat mai inalt – chiar daca nu neaparat in mod constient- are mai mult succes social, profesional si personal.
Din pacate, in pofida bunelor intentii si a teoriilor vehiculate, sistemul centralizat de invatamant nu poate sa cultive/dezvolte aceste abilitati decat in mica masura si in nici un caz in mod coerent si sustinut, transversal (la toate obiectele studiate intr-un an/ciclu) si/sau longitudinal (de-a lungul celor 12 ani de scoala). Adultii care azi cunosc un succes profesional peste limita si-au dezvoltat aceste capacitati altfel decat la scoala, in mod individual, prin alte metode si activitati, au invatat din mers, mai degraba empiric si aleator.
Deci cum putem noi ca parinti sa ne ajutam copiii sa aiba cat mai multe din aceste abilitati – este ne-realist sa ne imaginam ca un singur adult poate fi performant in toate, dar putem sa incercam sa le dezvoltam cate putin pe toate.
Primul pas este sa constientizam ca putem sa facem si altceva decat doar sa ne trimitem copilul la scoala 12 ani in fiecare zi. Al doilea pas este sa incercam sa ne cunoastem copilul ( la diverse varsate avem diverse modalitati de a face acest lucru) si in al treilea rand este esential sa ne informam cu privire la oportunitatile  de ocupare a timpului liber al copilului care exista si care ne sunt la indemana (functie de varsta si posibilitatile/interesele copilului, functie de posibilitatile materiale ale familiei, functie de locul unde domiciliem, etc). Si unde putem gasi informatia? Sursele sunt diverse: internetul, alti parinti, profesorii, psihologii. Va recomand sa le incercati pe toate, dar inainte de a lua o decizie sa consultati totusi un specialist in educatie care il cunoaste pe bine copilul dumneavoastra si care va poate face recomandari personalizate. Acesta este fie un psiholog, fie profesorul diriginte, fie un alt profesor cu experienta si care cunoaste bine copilul. Nu in ultimul rand este important sa discutati serios cu copilul, indiferent de varsta lui si sa ii cereti parerea in legatura cu ceea ce ar dori sa faca in timpul asa-zis liber.
In materialul urmator vom sugera cateva cateva posibile activitati de timp liber pentru copiii de diverse varste si cateva directii de urmat pentru parinti.