ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI
Introducere
De ce ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI? Pentru ca am văzut de nenumarate ori în cariera mea de profesor de limba engleza elevi de toate vârstele care nu obțin performanța scontată la limba engleză. Desigur există și elevi care nu doresc sau nu pot să învețe, dar sincer, aceștia sunt o minoritate. Mulți dintre cei care petrec ani la rând luând ore de engleză și ai caror părinți cheltuie mulți bani cu aceste ore, nu ating performanța dorită din cauza unor “vicii de procedura” ca să zic asa, din cauza unor mici amănunte care ar putea face o diferență majoră.
Deci m-am hotărât să scriu aceasta serie de articole care sper să vină în ajutorul părinților astfel încât investiția financiară, de munca și de timp, să ducă cu adevărat la rezultatele pe care le doresc pe termen lung.
Am acumulat o lungă experiență lucrând cu elevi de toate vârstele atât în învățământul de stat cât și în cel privat, nu numai în țară ci și în străinatate și consider că e timpul să împărtășesc expertiza mea profesională ( mai modernul “Know-how”) cu toți cei interesați de educația tinerilor, dar în special cu părinții, care, deși sunt foarte bine intentionați, rareori primesc informații despre ce și cum ar putea ei să facă pentru a-și ajuta copiii în mod eficient. Ca părinte la rândul meu, am observant și deplâns lipsa unor asemenea informații de pe piața de “parenting” și sper ca măcar unii dintre dumneavoastră să beneficieze de modul în care pot eu să ajut.
Mă voi concentra în special pe informații pentru părinții cu copii de vârstă pre-școlară și școlară mică, pentru că atunci se pun bazele atât ale cunoștintelor de limbă cât și ale deprinderilor de muncă intelectuală specifice. Cu cât copilul crește, cu atât este mai capabil să se descurce singur în procesul de învățare, dar asta nu înseamnă că nu mai are de loc nevoie de ajutorul și suportul părintelui., deci voi face recomandari și pentru părinții copiilor de gimnaziu și de liceu.
ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI
I
Când ar trebui să înceapă copiii să învețe limba engleză?
Primesc adesea din partea părinților aceasta întrebare. După 30+ de ani în care am predat limba engleză în mai toate mediile și situațiile, la cursanți de toate vârstele, părerea mea este că răspunsul corect la această întrebare ar fi: „The sooner, the better”.
Exact ce înseamnă asta? Dacă copilul este la grădiniță și puteți opta pentru cursuri de limba engleză este bine să o faceți. Este la fel de important să țineți seama și de următorii factori:
- Nu toți copiii vor progesa la fel, deci nu așteptați minuni în cateva luni. La urma urmei, studiile arată că vârsta optimă pentru achiziția unei limbi străine în mediul ne-nativ (adică dacă nu locuiți într-o țară cu limba oficială engleza) este totuși vârsta de gimnaziu.
- Asta nu înseamnă că nu se poate începe engleza chiar de la grădiniță, dar este important – esențial chiar – ca profesorul ales să fie pe placul copiilor și în același timp să aibă și referințe bune- le puteți obține de la părinții copiilor din grupele mai mari. Nu vă multumiți cu orice profesor/student angajează grădinița, doar pentru ca vă este mai ușor decât să căutați dumneavoastră unul. Căutați, și căutați bine, pentru că, deși cel mai probabil copilul nu va apuca să învețe chiar mare lucru la vârsta de 3-5 ani, aici și acum se creează legătura copilului cu limba engleză și atitutdinea pe care o va avea față de acesta în anii viitori. Iar de acesta atitudine depinde progresul în viitor. Cum ar trebui deci să fie profesorul/profesoara de limba engleză a micuților? Ar trebuie să stăpânească bine limba, să cunoască bine psihologia copilului preșcolar, să iubească copiii, să relaționeze bine cu ei, să fie dinamic/dinamică și mereu cu zâmbetul pe buze. Cât de bine stăpânește limba engleza este mai greu de aflat dacă nu sunteți specialist în domeniu – dar nu imposibil, însă restul lucrurilor le puteți afla ușor după 2-3 ore de engleză chiar de la copilul dumneavoastră. Dacă copilului îi place ora de engleză și o așteaptă cu drag, este bine. Dacă nu, atunci aveți o problemă ce trebuie rezolvată. Vorbiți și cu ceilalti părinți și dacă și alți copii sunt în aceeași situație, atunci ar fi bine să găsiți alt profesor. NOTA BENE: Ca să nu fiți în situația de a schimba profesorul tot la 2 luni, poate ar fi o idee bună să cereți conducerii grădiniței să organizeze un interviu cu 1-3 profeori, la interviu să participe atât un profesor de limba engleză cât și un psiholog specialist în lucrul cu pre-școlarii dar neapărat și câțiva părinți și împreună să decideți care candidat va fi angajat în final. Cam așa se procedează în lumea anglo-saxonă.
- Ca să fie eficiente, cursurile de limba engleză la vârsta pre-școlară ar trebui să aibă durata de 20-30 minute și să se repete zilnic sau măcar de 3 ori pe săptămână. Dacă acest lucru nu se poate face la grădinița copilului dumneavoastră, aveți opțiunea de a completa orele de la grădi cu cele de la o școală de limbi sau cu un profesor acasă. Altfel, cu o singură oră de engleză pe săptămână, chiar nu este util un curs de limba engleză la această vârstă.
ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI
II
Când ar trebui să înceapă copiii să învețe limba engleză?
Tot ce învață copilul cu profesorul la grădi sau în alta parte, trebuie repetat acasă zilnic sau chiar de doua ori pe zi – măcar în zilele de weekend se poate repeta de doua ori pe zi – cu părinții. Evident, este important ca părinții înșiși să se asigure că pot pronunța corect toate cuvintele și că au înteles exact ce au de făcut. Si este nevoie de perseverență. Dacă dumneavoastră uitați/nu vă faceți timp/nu sunteți consecvent, evident nici copilul nu va asocia consecvența și diligența cu învățarea limbii engleze, lucruri care în viitor va avea consecințe nedorite.
De asemeni părinții pot ajuta la crearea unei atitudini pozitive față de limba engleză în diferite moduri. Exemplul personal este cel mai bun, deci vorbiți în engleză, între dumneavoastra – copiilor le place sa imite ce fac parinții – sau cu copilul, dar numai dacă sunteți siguri că ceea ce spuneți este corect, explicați-i copilului că este important și util să stăpânești bine engleza, cumpărati-i cărti/jocuri, etc în limba engleză, setati-vă telefonul dumneavoastră sau pe al copilului – dacă are – în limba engleză. La fel faceți cu orice alt gadget, tabletă, etc care poate fi setat în engleză. Urmăriți împreună filme/materiale video in limba engleză. Jucati-vă în limba engleză sau găsiți-i copilului parteneri de joacă în limba engleză. Fiți creativi și veți găsi numeroase oportunități și modalități de a crea copilului o atitudine pozitivă. Exploatați momentele când copilul își exprimă dorința de a face ceva în limba engleză, sau dacă el sugerează un joc anume, o poveste, un cântecel,etc, propuneți-i ca acesta să fie în engleză. Folosind momentele când copilul însuși DOREȘTE o activitate, creșteți însutit șansele ca eficiența învățării să fie maximă, știut fiind că reții mult mai repede ceea ce îți place.
Incurajați copii să arate bunicilor, prietenilor dumneavoastră sau chiar lui Moș Crăciun ce bine știu ei poezia/cântecelul în limba engleza, în felul acesta, fiind admirați de adulți, ei vor asocia subconștient o creștere a stimei de sine cu limba engleză, ceea ce va aduce mari beneficii în procesul ulterior de învățare.
Dacă nu puteți mai mult, cel putin NU creați o atitudine negativă. Evitați să certați/pedepsiți copilul pentru că Maia spune poezia în engleză mai bine decât el și mai ales evitați să vă audă copilul spunând ceva de genul:” Eu nu am talent la limbi, întotdeauna aveam 5 la engleză” sau „Niciodată nu s-a prins de mine limba asta” sau ” Nu am înțeles niciodată timpurile astea/nu am știut niciodată verbele neregulate”, etc. Sincer, am văzut copii care credeau că engleza nu poate fi învățată pentru că nici mami nici tati nu au putut să o învețe. Mi-au trebuit mulți ani și multă răbdare să le scot din cap aceste tipare de gândire cu care s-au identificat din copilărie și care au dus la ani și ani de note proaste și chin atât pentru copii cât și pentru părinti. În cele din urmă, spre sfârșitul liceului copii au trecut cu succes un examen Cambridge, la fel ca și colegii lor, dar ar fi putut poate și mai mult de atât dacă nu ar fi fost conditionați negativ de părinti foarte bine intenționați, de altfel. Iar stress-ul și diminuarea stimei de sine ar fi putut fi evitate cu un strop de înțelepciune.
ENGLEZA PENTRU PARINTI
III
In aceasta postare intentionez să recomand câteva site-uri unde părinții pot găsi materiale utile pentru copiii lor și pe care le pot folosi, de preferință sub îndrumarea sau cu recomandarea unui profesor.
Există sute de site-uri cu materiale pentru copii, majoritatea sunt destinate profesorilor care au abilitatea de a alege ceea ce este mai potrivit pentru fiecare copil/grupă cu care lucrează. Totuși unele dintre site-uri au materialele deja sortate pe categorii de vârstă, deci pot fi folosite și de către părinți. Vă sfătuiesc să incercați activități cât mai diverse și apoi să insistați pe acele tipuri de activități care îi fac plăcere copilului, pe care el însuși dorește să le repete/continue. Dacă sunt activități pe care le-ați încercat de 2-3 ori și ați observat ca nu îi plac, este recomandabil să le evitați, cel puțin o perioadă si să nu fortați copilul. Nu uitați: cel mai important este ca totul sa se desfășoare într-o atmosfera relaxantă, plăcută, distractivă. Așa cum ne învață metodica predării limbii engleze:“ când elevului îi place ceea ce face, învățarea vine de la sine”.
Recomandare: Vedeți dumneavoastra mai întâi materialul pentru a verifica exact cât durează, ce subiect are, ce grad de dificultate, etc, înainte de a-l viziona împreuna cu copilul.
Iată în continuare câteva din cele mai bune site-uri cu materiale pentru copii:
Găsiți aici materiale pentru copii de la 3 la 14 ani, gata sortate pe vârste/clase. Găsiți jocuri video, filmulețe, cărți de povești online, etc. Nu în ultimul rând aveți cartea “Diary of a Wimpy Kid” (Jurnalul unui copil timid) pe care o recomand pre-adolescenților (10 – 13 ani). Găsiți în dreapta sus, chiar și activități de matematică ce pot interesa pe părinții copiilor de școală primară.
Găsiți aici materiale de printat dar și în format audio pentru pre-școlari.
Ultiumul dar nu cel din urma, un dictionar ilustrat cu vocabularul necesar unui copil până la clasa I- II. Dacă mergeți pe același site la secțiunea flashcards veți găsi aceleași imagini cu pronunție cu tot. Acest site conține și teste, jocuri și worksheets (adica fișe de lucru) care sunt bine gândite și structurate, dar ele presupun ca fiul/fiica dumneavoastră să știe deja să scrie și să citească, deci le puteți folosi de preferință cu un copil care a făcut măcar clasa 0.
Tocmai pentru ca dicționarul este esențial în învățarea unei limbi străine, am mai adaugat aici un link care poate fi de folos și vă doresc succes.
http://www.opdome.com/
dictionar cu imagini și cu pronunție pentru copii.
ENGLEZA PENTRU PARINTI
IV
Iată în continuare alte sugestii de site-uri unde găsiți materiale gratuite pe care le puteți folosi acasă cu copii de vârste mici (3-10 ani):
Acest site conține fișe printabile dar și material audio ce îmbunătățesc atât pronunția cât și înțelegerea după auz. Jocurile interactive exersează si alte abilități și cunoștinețe pe care copii de vârste mici trebuie să le achiziționeze și să le dezvolte: atenția, coordonarea mișcărilor, procesarea informațiilor, etc. Vă sfătuiesc să țineți legătura permanent cu profesorul copilului și să fiți mereu la curent cu materialul pe care l-a achiziționat copilul la ore și să exersați în special aceleași structur lingvistice cu el acasă. Spre exemplu dacă săptămâna asta a învățat culorile, este bine să le exersați tot pe acestea, cu materiale suplimentare pe care le găsiți pe aceste site-uri. De asemeni este bine să repetați permanent cu copilul și materialul predat de profesor în săptămânile anterioare.
Acest site oferă activități de matematică pentru pre-școlari și clasele primare, activități care au un dublu rol, îi pot ajuta pe copii să își însușească mai bine noțiuni elementare de matematică dar în același timp ajută la fixarea cunoștințelor de limba engleză, arătându-i implicit copilului că limba engleză se poate folosi și pentru altceva decât poezioare și cântecele, ca este un mijloc de a realiza altceva, nu un scop in sine; el se va concentra pe rezolvarea taskurilor matematice și engleza se va asimila în mod implicit, aceasta fiind cea mai bună metodă de învățare a unei limbi străine. Evident și taskurile matematice pe care le alegeți trebuie să fie în concordanță cu ce știe copilul de la școala, în nici un caz mai grele.
Aici de asemeni găsiți activități interactive sortate pe domenii si pe clase/nivele de vârstă. Evident le veți alege pe acelea care corespund vârstei copilului, care corespund cu ceea ce a învățat deja copilul atât la lecțiile de engleză cât și la celelalte obiecte. Partea bună a acestui site este că este interaciv și întrebările/cerințele activităților apar atât scrise dar și în format audio, deci ascultând și văzând cuvintele scrise, încet, încet copilul va învăța să și citească.
Am lasat la urma site-ul meu preferat, unul dintre cele mai bune site-uri cu activități pentru copii, care are și o secțiune pentru părinți, pe care vă sfătuiesc să o consultați atent pentru a putea folosi site-ul cu eficiență maximă. Va trebui să vă faceți cont pentru a putea downloada fișele de lucru la diversele povestioare și cântecele, dar contul este gratuit.
Sper ca aceste site-uri vă vor fi de folos. Internetul abundă în asemenea site-uri, puteti căuta și dumneavoastra, puteți cere sfatul unui profesor care cunoaște copilul sau puteți pur și simplu încerca să vedeți dacă copilului îi plac activitățile respective.
ENGLEZA PENTRU PARINTI
V
CERTIFICARILE LINGVISTICE INTERNATIONALE
Introducere
Pentru a vă ușura înțelegera informațiilor care urmează cred că o scurtă introducere și familiarizare cu conceptele și terminologia aferentă acestor certificări este utilă.
Ce este CERF?
Începând din anul 2000 specialiștii în predarea și testarea cunoștintelor de limbă străină folosesc acest instrument de standardizare deosebit de util, elaborat de Consiliul Europei, și anume CERF (Common European Framework of Reference for Languages). Pentru cei interesați: https://www.coe.int/t/dg4/linguistic/Source/Framework_EN.pdf
În acest document sunt stipulate cele 3 nivele de cunoaștere a unei limbi străine, aplicabile la toate limbile: nivel A1 – A2 (nivel începător), nivel B1-B2 (nivel mediu sau utilizator independent) și nivel C1-C2 (nivel avansat/experimentat). Pentru o descriere mai amănunțită puteți intra pe acest link: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cadrul_European_Comun_de_Referin%C8%9B%C4%83_pentru_Limbi
Ce sunt certificările lingvistice internaționale?
Așa după cum sugerează și numele, acestea sunt testări/examene de limbă străină, în urma cărora se poate obține o certficare/diplomă ce atestă nivelul la care stăpânești o limbă străină, iar aceste diplome au recunoaștere internațională, tocmai din cauza standardizării de care vorbeam anterior. Cu alte cuvinte o diploma IELTS ce atesta nivelul B2, obținută, să spunem în Marea Britanie, este echivalentă cu o diploma Cambridge de nivel B2, obtinută în Singapore sau oriunde altundeva în lume.
Primele certificări internaționale au apărut în Marea Britanie, acum mai bine de 100 de ani și au fost, evident certificările oferite de Cambridge University. Între timp, în special după 1950, pentru limba engleză au apărut diverse alte testari, elaborate de diverse organisme cum ar fi IELTS,TOFEL, TOEIC, Oxford, Trinity, LCCI, ELSA, ECL si multe altele. Fiecare dintre acestea sunt utile în diverse situații și pentru a face alegerea potrivită în cazul dumneavoastră este bine să cereți consiliere lingvistică unui centru specializat.
Totuși, de departe certificările Cambridge rămân cele mai populare și cele mai bine recunoscute, în consecință si cele mai utile.Pentru mai multe informatii intra aici:
http://edumax.org.ro/blog/sample-page-2/
ENGLEZA PENTRU PARINTI
VI
EXMENELE CAMBRIDGE
Certificările internaționale Cambridge sunt examene de limbă engleză oferite de Departamentul English Language Assessment de pe lângă celebra Cambridge University din Marea Britanie. Principalele instituții care administreaza aceste examene in Romania sunt British Council si EEC. Acestea organizează examenele fie la sediile lor, fie în diverse locații din țară, lucrând în parteneriat cu școli de stat, cu școli private sau cu centre de limbi.
Iată în continuare principalele examene Cambridge de engleză generală, cele care ar putea sau ar trebui să îi intereseze pe copii și pe tineri și deci și pe părinții lor:
- Examenele YLE (pe trei nivele: STARTERS, nivel pre-A1; MOVERS, nivel A1; FLYERS, nivel A2). Se recomandă copiilor din clasele II- V. Examenele MOVERS și FLYERS sunt recunoscute de către Ministerul Educatiei și echivalează proba de limbă engleză la admiterea în clasa a V-a cu studiere intensivă a limbii engleze.
http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/young-learners-english/
- Examenul KET– nivel A2, se recomandă elevilor din clasele V-VII. Acest examen este de asemeni recunoscut de catre Ministerul Educatiei și echivaleaza proba de limba engleza la admiterea in clasa a V-a cu studiere intensive a limbii engleze, dar si la clasa a IX-a bilingv sau intensiv.
http://www.cambridgeenglish.org/exams/key/
- Examenul PET, nivel B1, recomandat elevilor din clasele VII-XII. Aceste examen este recunoscut de către Ministerul Educatiei și echivalat atât cu proba de limbă engleză la admiterea în clasa a IX-a la clase bilingve sau intensive, cât și cu proba de limbă străină la Bacalaureat.
http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/general-english-and-for-schools/
- Examenul FCE – nivel B2, recomandat elevilor de liceu, certificatul obtinut poate echivala proba de limbă la Bacalaureat. Recunoscut și de câteva universități din țările anglofone.
http://www.cambridgeenglish.org/exams/first-for-schools/
- Examenul CAE – nivel C1, recomandat elevilor de liceu, certificatul obținut poate echivala proba de limbă la Bacalaureat. Recunoscut și acceptat ca certificare lingvistică la marea majoritate a universităților străine cu predare în limba engleză.
http://www.cambridgeenglish.org/exams/advanced/
- Examenul CPE – nivel C2, recomandat elevilor de clasa a XI-XII-a, certificatul obținut fiind recunoscut atât la Bacalaureat cât și de majoritatea universităților cu predare în limba engleză.
http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/academic-and-professional-english/
Aceste examene se sustin contra cost, preturile variind în funcție de examen. O listă de prețuri, centre de examen și datele la care pot fi susținute găsiți pe site-ul British Council Romania: https://www.britishcouncil.ro/examene/cambridge/date-taxe-locatii
Pentru informatii in limba romana puteti intra aici:
http://www.cambridgeenglish.org/ro/
ENGLEZA PENTRU PARINTI
VII
Mi-am propus să dau mai multe detalii despre examenele YLE dat fiind că ele se adresează copiilor de școală primară, adică acelor copii care nu pot hotărâ singuri dacă vor, pot sau este oportun pentru ei să susțină un examen Cambridge. Suportul și decizia părinților este esențială pentru ca un copil să își poată da aceste examene. În consecință părinții trebuie să fie bine informați DIN TIMP – un examen Cambridge nu se poate pregăti în câteva zile și nici săptămâni. Din păcate am văzut destui părinți care ar fi dorit ca copilul lor să aibă o certificare Cambridge la finalul clasei a IV-a, dar nu s-au informat la timp și “au pierdut trenul” cum se spune.
Ce sunt examenele Cambridge YLE?
Examenele Cambridge YLE (Young Learners English) sunt cele trei teste de limbă engleză (Starters, nivel A1, Movers, nivel A1+ si Flyers, nivel A2) pe care Cambridge Assessement le oferă copiilor cu vârste între 7-12 ani pentru a-și testa nivelul cunoștintelor de limba engleză ca limbă străină. “Notele” la aceste examene sunt exprimate în “scuturi” iar nota maximă este de 15 scuturi la fiecare nivel.
Aceste testări sunt concepute de specialiști în lingvistică și psihologia copilului, împreună cu specialiști în educația timpurie, ceea ce le deosebește substanțial de “examenele” cu care suntem obișnuiți la vârste mai mari. Chiar cuvântul “examen” este oarecum impropriu, subiectele fiind gândite astfel încât să fie interesante și stimulative, incitante chiar pentru copii, abordânt tematici și contexte de viață cu care cei mici sunt familiari, pe care le pot ințelege ușor, fiind relevante pentru nivelul și capacitatea lor cognitivă. Prezentarea subiectelor este și ea atractivă, desenele viu colorate, însoțite de continut audio relevant, motivațional și incitant. Copiii care ies de la examen au impresia ca au participat la cea mai interesantă lecție de limba engleză din viata lor. Deci dacă părinții sunt îngrijorați că examenul îi va stresa pe copii, pot sta liniștiți, “examenul” nu seamănă cu nimic din ce știu ei despre examene.
Cat costă?
Costa mai puțin decât te aștepți: mai puțin decât o vizită săptămânală la supermarket.
Când și unde se pot da aceste testări?
Ele se pot da în sesiunile organizate de British Council, pe tot parcursul anului. Părinții interesați trebuie să se uite pe site-ul Bitish Council : https://www.britishcouncil.ro/examene/cambridge/tip/young-learners pentru a vedea când și în ce locație sunt programate testări YLE și apoi să contacteze British Council sau centrele de examen locale pentru înscrieri. Acestea se fac cu 6-7 săptămâni inainte de data testării.
Cât de repede sosește diploma?
Diploma obținută în urma testării se poate ridica de la centrul de testare în aproximativ 6 săptămâni.
Care sunt avantajele oferite de aceste testări?
Avantajele sunt multiple. Iată doar câteva dintre ele:
-crește stima de sine a copilului
-crește încrederea în sine a copilului
-crește admirația și respectul de care se bucură din partea colegilor și a profesorilor
-crește motivația învățării în continuare a limbii engleze
-crește motivația învățării la toate obiectele
-diminueaza stress-ul asociat în general examenelor
-îl obisnuieste pe copil cu testarea cunoștintelor
-îi oferă părintelui o evaluare externă, de fapt cea mai relevantă evaluare externă care există pe piață în momentul actual. O evaluare externă – deci facută de altcineva decât profesorul de la clasa- ar trebui sa fie foarte utilă unui părinte doritor să își ajute copilul în dezvoltarea potențialului maxim.
– diplomele astfel obținute sunt piese importante la portofoliul educațional al copilului
-diplomele nivel Movers și Flyers, obținute cu minimum 11 scuturi pot fi folosite pentru echivalarea unui examen de admitere la clasa a V-a cu predare intensiva a limbii engleze.
Iată doar câteva din beneficiile pe care le puteți obține pentru copilul dumneavoastră.
ENGLEZA PENTRU PARINTI
VIII
Examele Cambridge YLE 2
Revin cu un al doilea post despre examenele YLE, cu trimiteri spre materiale/site-uri ce ar putea fi utile pentru informații despre aceste examene.
Primul pas ar fi să ne informam, de unde din alta aprte, daca nu de pe site-ul oficial?
http://www.cambridgeenglish.org/ro/exams/young-learners-english/
site excelent, de unde puteti afla informații cu caracter general, dar și specific, exact de la cei care au conceput testul și îl aduc pe piata. Puteți să descărcați modele de teste, aplicații pentru calculator, informații utile pentru candidați și pentru părinți. Vă recomand să nu cautați mai departe, inainte de a fi epuizat toate informațiile de pe acest site.
Al doilea link pe care vi-l recomand:
partea de speaking (exprimare orala) a unui examen Starters.
Veți observa că examenul este nu numai ușor, dar și susținut într-o atmosfera plăcuta, prietenoasă, dorința examinatorului fiind aceea ca respectivul candidat să aibă o experiență plăcuta în timpul examenului.
Iată aici un exemplu de examen Movers:Movers Și aici un exemplu de examen Flyers: Flyers .Un alt link util este acesta, de la Shakespeare School, Tips for YLE Exams .Găsiți aici sfaturi utile pentru părinți. Pregătirea corectă a părinților pentru examen este foarte importantă, căci ea asigură pregătirea corectă a micilor candidați. Pregătirea lingvistică este treaba profesorului de limba engleză. Dar pregătirea emoțională este în bună măsura influențată de părinte și din păcate nu întotdeauna în bine. Având mai multe emoții decât copilul, părintele adesea îl face și pe copil anxios față de examen. Sfătuiesc părinții să se pregătească emoțional în primul rând pe ei înșiși căci starea lor se va transmite copilului, chiar fără ca ei să fie conștienți.Și cel mai bun mod de pregătire este să te informezi exact, să știi exact ce te așteaptă- adică ce îl așteaptă pe copil și să fii convins că va reuși.
ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI
IX
Activități pentru părinți și copii
Iată aici câteva sugestii utile de la specialiști în domeniul EFL (engleza ca limbă străină)
http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/video-tips/organising
Un scurt video interesant, în limba engleză, dar pe care ar trebui să îl înțelegeți cu ușurință căci are ăi subtitrare. Ideile ce trebuie reținute sunt:
- Fiți mereu entuziast când lucrați la engleza cu copilul dumneavoastră.
- Nu fortați, nu puneți presiune pe copil să facă ceva ce nu vrea în acest moment. Dați-i posibilitatea să aleagă ce dorește să facă la un moment dat.
Și mai adaug eu:
- faceți totul să pară o joacă,
- nu îl certați dacă uită ceva ce ați învățat ieri
Un alt link util, care vă sugerează cum ar trebui folosite poezioarele pentru a obține rezultate optime:
http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/video-tips/using-rhymes
Pe lângă ceea ce vă sugerează acest video, eu aș mai adăuga că folosirea gesturilor și a mișcărilor va ajuta foarte mult copilul să memeoreze.
Daca vă place să cântați, folosiți cântecele tradiționale sau mai moderne și veți observa un progres rapid în achiziționarea limbii engleze. Ritmul și melodia ajută la memorare, la fel de bine ca și rima și gestica.
http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/video-tips/using-songs
In caz ca ați urmărit împreună filmele pentru copii produse de Disney Company- și dacă nu le-ați urmărit încă, vă recomand călduros să o faceți – iată aici cele mai populare cântece din filme, cu subtitrare, pe care le puteți folosi cu copilul dumneavoastră, mai ales dacă este deja la școala primară.
https://www.youtube.com/watch?v=udM4_jC3yAc&list=RDudM4_jC3yAc#t=9
Aici aveți o colecție de cântecele cu vocabular ușor și repetitiv, potrivite pentru copii mai mici. Verificati si sugestiile care apar in dreapta paginii de youtube.
Imaginile din reviste, din cărți sau de pe internet pot fi folosite cu mult succes la învățarea/repetarea vocabularului tematic și chiar la crearea de mici povestioare cu copii mai mari (care au învățat deja timpul trecut – deși cu puțină grijă, povestioarele pot fi spuse și la prezent și la viitor). Cu copii mai mici o variantă de folosire a imaginilor este aceea de a le cere lor să deseneze și apoi să descrie/explice ce au desenat, în limba engleză.
http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/top-tips/drawing-pictures
Dacă copilul desenează ceva ce nu știe cum să denumească în engleză, îl ajutați dumneavoastră. Nu este nici o problemă dacă nu știți: verificați în dicționar și învățați împreună. Exemplul personal – ce face părintele când nu știe un cuvânt – este metoda cea mai bună de a familiariza copilul cu această minunată unealtă numită dicționar.
ENGLEZA PENTRU PĂRINȚI
X
Last but not least…..
Vă recomand se deschideți acest link unde veți găsi o serie de aplicații pe care le puteți pune pe telefonul dumneavoastră și/sau al copilului (dacă are) cu care se poate învăța mai ușor și mai plăcut limba engleză. Veti găsi aplicații speciale pentru copii și pentru adulți, acestea din urmă putând fi folosite și pentru copii mai mari, de gimnaziu, spre exemplu, dacă le-ați verificat dumneavoastră mai întâi și considerați că sunt potrivite pentru copil, atât ca nivel de limbă cât și din punctul de vedere al conținutului.
http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/apps
In final vă reamintesc că ne puteți scrie pentru a cere consultații peronalizate și soluții educaționale, pe adresa: edumaxoffice@gmail.com
Urmăriți noutățile pe site-ul nostru: www.edumax.org.ro și pe pagina noastră de Facebook:
https://www.facebook.com/CentrulEDUMAX/
Sper că această serie de articole vă este de folos atât dumneavoastră cât și copilului dumneavoastră. Succes!